Tiesitkö, että voit kärsiä D-vitamiinin luontaisesta puutoksesta myös kesällä?

kesäkuu 11, 2019 | Evogenom

Suomalaisessa mediassa käydään säännöllisesti keskustelua D-vitamiinin riittävyydestä pimeinä aikoina. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kesäkelitkään eivät välttämättä takaa riittävää D-vitamiinin saantia.

 

Elimistö tarvitsee D-vitamiinia toimiakseen oikein, jonka lisäksi se vahvistaa myös vastustuskykyä. D-vitamiini säätelee myös monien geenien aktiivisuutta. Sillä on tärkeä rooli luiden rakentumisessa ja ehkäisee näin esimerkiksi osteoporoosia. Luontainen D-vitamiinitaso vaihtelee ihmisillä ja meillä on myös perinnöllisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niin sanottuun veressä kiertävään D-vitamiinitasoon.

 

Auringonvalo on tehokas D-vitamiinilisä, mutta melanooman yleistymisen johdosta ihmiset ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota auringon suoralle altistumiselle. Ihoa myös suojataan erilaisilla aurinkovoiteilla, jotka osaltaan heikentävät auringon kautta muodostuvan D-vitamiinin tuotantoa elimistössä.

 

Yleensä säännöllinen oleilu ulkoilmassa takaa riittävän D-vitamiinin saannin. Suomalaiselle vaalealle iholle jo noin 15 minuutin altistuminen suoralle auringon säteilylle voi tuottaa keskimäärin jopa 250 mikrogrammaa D-vitamiinia. Aurinkoisia päiviä ei kuitenkaan välttämättä ole kerralla kovin montaa suomalaisessa kesässä, eivätkä kaikki ihmiset muutenkaan viihdy auringossa.

 

 

Kuinka paljon D-vitamiinia sitten on tarpeeksi?

 

Aikuisen perusterveen ihmisen D-vitamiinin saantisuositus päivässä on noin 10 mikrogrammaa. Usein saantisuositus täytyy pelkästään sillä, että noudattaa normaalia ruokavaliota, koska ihmisen elimistö kykenee lisäksi valmistamaan D-vitamiinia myös auringonvalosta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole tarpeeksi, sillä useat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että nimenomaan D-vitamiinin saantisuosituksia pitäisi nostaa, koska erityisesti talvisin auringonvalosta muodostuvan D-vitamiinin tuotanto on niin vähäistä.

 

Ihon kyky valmistaa D-vitamiinia suoraan auringosta myös vaihtelee eri yksilöiden välillä paljon. Lisäksi ihon tummuus voi vaikuttaa merkittävästi D-vitamiinin saantiin, sillä etenkin tummaihoisilla ihmisillä on enemmän melaniinia ihossa. Melaniini vähentää D-vitamiinin tuotantoa ja tämän vuoksi tummaihoinen tarvitsee moninkertaisen määrän auringonvaloa tuottaakseen saman määrän D-vitamiinia auringosta. Suomessa siis erityisesti tummaihoisten olisi hyvä kiinnittää D-vitamiinin riittävään saantiin myös kesällä.

 

Se kuinka paljon D-vitamiinia aikuinen ihminen sitten loppupelissä tarvitsee, on vielä epäselvää. Totuus lienee kuitenkin se, että monet saavat sitä aivan liian vähän. Jotkut uudemmat tutkimukset ovat nimittäin esittäneet jopa kaksikymmentäkertaisesti nykyisiä suosituksia suurempia annostuksia päivässä. Tutkimustulosten hajanaisuudesta johtuen selkeää virallista linjausta tähän asiaan tullaan tuskin näkemään ihan lähiaikoina. Jokainen voikin selvittää itselleen optimaalisen annostuksen parhaiten ottamalla selvää omasta terveydentilastaan.

 

Osalla ihmisistä esiintyy verenkierrossa perinnöllisesti vähemmän D-vitamiinia kuin toisilla

 

Perimä vaikuttaa D-vitamiinin sääntelyyn

 

Monet ihmiset saattavat kärsivät tietämättään D-vitamiinin puutoksesta, koska he eivät osaa kiinnittää siihen huomiota. Osalla ihmisistä esiintyy verenkierrossa perinnöllisesti vähemmän D-vitamiinia kuin toisilla, ja D-vitamiinin edut ovat kyseisillä ihmisillä heikommin hyödynnettävissä. Yleiset D-vitamiinin saantisuositukset eivät osaa ottaa perinnöllisiä taipumuksia huomioon, koska suositukset muodostuvat erilaisten keskiarvojen mukaisesti.

 

Kun muutenkin alhaiset saantisuositukset yhdistetään tilanteeseen, jossa ihmisen elimistö kykenee tuottamaan tai hyödyntämään suhteellisesti vähemmän D-vitamiinia, niin lopputuloksena on usein D-vitamiinin riittämätön saanti. D-vitamiinin määrää elimistössä voi tutkia esimerkiksi verikokeen avulla, mutta se ei vielä itsessään kerro elimistösi luontaisesta valmiudesta D-vitamiinin suhteen. Pitää nimittäin muistaa, että luontainen D-vitamiinitaso ja D-vitamiinin tuotanto elimistössäsi ei ole sama asia kuin verikokeessa selvitetty näytteenoton aikainen tila, jos olet nauttinut säännöllisesti D-vitamiinivalmisteita.

Ihmisillä on perinnöllisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niin sanottuun veressä kiertävään D-vitamiinitasoon

 

D-vitamiinin luontaisen tason voi selvittää helposti DNA-testin avulla

 

D-vitamiinin luontainen taso elimistössä voidaan selvittää vaivattomasti DNA-testin avulla, koska perinnölliset ominaisuudet eivät muutu vuodenajan tai ravinnonsaannin mukaan. Luontaisten D-vitamiinitasojen lisäsi DNA-testin tulos osoittaa nimenomaan perimääsi perustuvan analyysin taipumuksistasi ja ominaisuuksistasi. Henkilökohtainen analyysisi antaa sinulle vankkaa perustietoa siitä, miten kehosi toimii luontaisesti perimäsi ansiosta ja millaisia erilaisia mahdollisuuksia sinulla on.

 

Geenitestimme toimii yleisenä oman terveyden sekä liikunnan tietopakettina, tuoden esille asioita joita ei välttämättä muuten tulisi ajatelleeksi. Ainutlaatuisen testimme avulla saat perustavanlaatuista tietoa itsestäsi ja opit mitä mielenkiintoisimpia asioita. Lue myös lisää mitä kaikkea muuta geenitesti kertoo.