Blogi

Geenitiedosta työhyvinvointia

Suomalainen viettää töissä elämänsä aikana noin 50 000 tuntia,  joten ei ole vähäpätöinen asia, miten työpaikalla voidaan. Hyvinvoinnin taso työpaikalla näkyy työn tuloksissa ja se välittyy myös muille elämän osa-alueille. Jopa 56 % hyvinvoinnista voi olla periytyvien seikkojen määräämää, mutta loppuosaan vaikuttavat ulkoiset tekijät. Työpaikalla tällaisia ovat esimerkiksi ergonomia ja työilmapiiri.

(Genetics of Wellbeing and Its Components Satisfaction with Life, Happiness, and Quality of Life: A Review and Meta-analysis of Heritability Studies. Behav Genet 45, 137–156 (2015))

Perustarpeiden täyttyminen on edellytys innovatiivisille ajatuksille ja tehokkaalle työskentelylle

Työikäisillä tehdyn tutkimuksen mukaan työntekijät olivat valmiita vaihtamaan työpaikkaa, jos he eivät kokeneet olevansa onnellisia myös töissä. Ei ole siis turhaa lisätä työhyvinvointia. Pitämällä seuraavat asiat kunnossa, on työikäisillä mahdollisuus valjastaa koko potentiaali käytäntöön!

Tarvehierarkia on psykologien laajasti käytössä oleva malli. Fysiologisten perustarpeiden on oltava kunnossa, jotta ihminen pystyy kurottamaan seuraavalle tasolle. Työpaikalla riittävä lepo ja ruokatauoista kiinni pitäminen ovat ehdottomia perusedellytyksiä hyvinvoivalle työväelle. Turvallisuus on hierarkian toinen taso, johon työnantaja voi vaikuttaa tarjoamalla turvalliset puitteet. Kun turvallisuudentunne fyysisellä tasolla on kunnossa, on vuorossa emotionaalisen turvallisuuden tarkastelu. Kokeeko työntekijä ympärillään olevan tukea antavia henkilöitä? Voiko esihenkilölle kertoa luotettavasti vastoinkäymisistä henkilökohtaisessa elämässä vai kuuleeko tarinan myöhemmin muilta päinvastaiseksi käännettynä? Kun turvallisuus tunteiden tasolla on taattu, ihminen voi kokea itsekunnioitusta ja lähtee helpommin tavoittelemaan arvostusta myös muilta. Itsekunnioitus vahvistaa luottoa omiin taitoihin, jolloin luovuus, uusien ratkaisuiden kokeileminen ja itsensä toteuttaminen pääsee kukoistamaan. Hyvinvoinnin huipulla työntekijä on tehokkaimmillaan. Kun perustarpeiden palaset ovat kohdillaan, nerokkailla ideoilla on tilaa muodostua ne myös uskaltaa esittää ääneen. 

Miten rakentaa toimivin tiimi?

Tunnetason turvallisuus on hierarkiassa jo ensimmäisinä osasina, joten huippusuorituksiin ei todennäköisesti päästä, jos turvallisuudentunne ja luottamus työpaikalla puuttuu. Toimivin tiimi ei myöskään tutkimusten valossa ole se, jossa kaikista taitavimmat yksilöt on yhdistetty. Sen sijaan menestyneimpiä tiimejä yhdistää kokemus psykologisesta turvallisuudesta. Työntekijät kokevat tällöin olevansa turvassa esimerkiksi virheistä syyttelyltä. 

(Haluatko olla onnellinen? Asiantuntijat: iso osa onnellisuudesta tulee jo geeneissä, mutta voit vaikuttaa asiaan myös itse. YLE tiede. 28.06.2021)

Ota työhyvinvoinnin tueksi Evogenomin geenisovelluksen FEEL. FEEL kertoo muun muassa palautumisestasi ja stressin ja toimintakyvyn yhteydestä geneettisiin ominaisuuksiisi perustuen.


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor