Helppo sylkitesti riittää!

Kotimainen huipputeknologia!

Elinikäinen hyöty

Helppo sylkitesti riittää!

Kotimainen huipputeknologia!

Elinikäinen hyöty

Blogi

Sama dieetti ei sovi jokaiselle – syynä geenit

Jokainen meistä on perimältään ainutlaatuinen uniikki yksilö, lukuun ottamatta identtisiä kaksosia, jotka ovat geneettisesti täysin samanlaisia. Jos lähestulkoon jokainen meistä on erilainen, niin miten voimme olettaa, että samanlaisesta dieetistä tai ruokavaliosta olisi hyötyä kaikille?

Joku on saattanut pudottaa kymmeniä kiloja esimerkiksi ketogeenisellä ruokavaliolla ja vannoo sen nimeen. Toiselle taas sama dieetti ei tunnu tehoavan tai sopivan ollenkaan. Syy saattaa löytyä perimästämme. Geenit nimittäin määräävät, miten tietyt ravinto-aineet ja ruokavaliot vaikuttavat meihin.

Geneettisistä syistä johtuen esimerkiksi liian rasvainen ruokavalio voi altistaa toiset kolesterolin nousulle, jolloin varsinkin kovaa rasvaa kannattaisi välttää. Pitkällä aikavälillä rasvainen ruokavalio voi myös altistaa toiset herkemmin sydän- ja verisuonitaudeille, kuten sepelvaltimotaudille.

Painonpudotuksessa puolestaan on havaittu, että joillakin ihmisillä rasvansaanti hidastaa laihtumista enemmän, mikä myös antaa edun tietynlaisen ruokavalion suhteen. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota hyvälaatuisten rasvojen saantiin ja karsia turhat rasvat pois, jolloin painonpudotus helpottuu. Tietty geenimuunnos taas voi saada hiilihydraatit varastoitumaan herkemmin rasvaksi.

Pystymme kuitenkin elintavoillamme vaikuttamaan painoomme, joten terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla on suuri merkitys.

Tuoko tulevaisuus geenien perusteella räätälöidyt yksilölliset ruokavaliot?

Vielä on paljon tutkittavaa ravinnon ja geenien yhteisvaikutuksista, jotta tarkkoja yksilölle suunnattuja ruokavalio-ohjeita voitaisiin antaa. Tälle on oma suhteellisen tuore tutkimussuuntauksensa nutrigenetiikka, jossa kartoitetaan juuri yksilöllisiä eroja siitä, miten ruoka vaikuttaa terveyteen.

Tulevaisuudessa geenien perusteella tarkemmin yksilöity ruokavalio voi olla siis hyvinkin mahdollista.

Evogenom apuna geenitiedon ja ruokavalion yhdistämisessä

Lisätietoa siitä, mitä nutrigenetiikasta tällä hetkellä tiedetään, saat Evogenomin verkkosivuilta. EAT-geenitesti on räätälöity painonhallinnan ja ravitsemuksen tueksi. Voit käyttää geenitestiä lisäapuna esimerkiksi silloin, kun haluat suunnitella painonpudotuksen kannalta sopivaa ruokavaliota tai selvittää, miksi paino ei tunnu putoavan.


Tags: