Tutkimus

Ihanteelliset identtiset

Identtiset kaksoset ovat täydellisiä tutkimuskohteita, sillä heidän perimänsä on lähes samanlainen. Tutkijat pystyvät selvittämään, onko tietty ominaisuus tai sairaus perintö- vai ympäristötekijöistä lähtöisin. Identtiset kaksoset muodostuvat samasta munasolusta, jonka yksi siittiö hedelmöittää. Munasolu jakautuu kahdeksi, joista kehittyy kaksi alkiota. Tiede ei vielä osaa selittää, miksi munasolu hedelmöittymisen jälkeen jakautuu kahdeksi alkioksi. Uusimpana havaintona kuitenkin on löydetty jälki perimässä, josta selviää, onko ihmisellä identtinen kaksonen. Jokaisen DNA:sta siis pystytään ”tarkistamaan”, onko hänellä kaksoissisarta esimerkiksi epäselvissä adoptiotilanteissa. Mielenkiintoista on myös, että näitä eroja löytyi alueilta, jotka säätelevät kuinka tiukasti solut ovat toisissaan kiinni. Voisiko tästä löytyä tulevaisuudessa ratkaisu, mikä saa munasolun jakautumaan kahdeksi alkioksi?

(Identical twins carry a persistent epigenetic signature of early genome programming. Nat Commun 12, 5618 2021)

Suomessa syntyy vuosittain arviolta 600-700 kaksosparia, joka kolmas on identtisiä. Periytyvyys identtisten kaksosten saantiin on vähäistä. Mutta taipumus epäidenttisiin kaksosiin taas on perinnöllistä (tunnistettu ainakin kaksi geeniä, FSHB ja SMAD3) ja lisäksi alttiutta lisää, jos on useampi synnytys taustalla, synnyttäjä on pitkä, äidin korkea ikä, ravinnon laatu ja määrä on hyvää. Ja toki periytyvyys ilmenee vain naisilla, vaikka miehet voivat näitä perinnöllisiä geenimuotoja kyllä kantaa. Epäidenttiset kaksoset jakavat noin saman verran yhtäläistä geeniperimää (~ 50 %) kuin yksössisarukset.

(Monisikiöisyys (monikkoraskaus). Duodecim. 2022)

Poikkeavatko identtiset kaksoset toisistaan?

Vaikka identtiset kaksoset ovat perimältään samanlaisia heidän kehitys jo raskauden aikana voi olla erilaista esimerkiksi sikiökalvojen poikkeavuuden vuoksi vaikuttaen näin syntymäpainoon. Myös kaksosten erilaiset kokemukset ja elämäntapahtumat eri ikäkausina voivat yhtä lailla kasvattaa heistä erilaisempia. Päinvastaisesti tehdä heistä myös hyvin samankaltaisia.

Identtisillä kaksosilla on myös erilainen sormenjälki. Tämä johtuu siitä, että sormenjälki muodostuu jo ennen syntymää ja on riippuvainen sikiön asennosta kohdussa.

(Do identical twins have identical fingerprints? Live Science. 2022)

Miten kaksosia tutkitaan?

Esimerkiksi Suomessa on parhaillaan menossa Kaksosten kehitys ja terveys –tutkimus (TWINFINN12). Tutkimuksen päämääränä on tutkia perintö- ja ympäristötekijöiden vaikutusta lasten ja nuorten terveyskäyttäytymiseen. Tutkimus aloitettiin kaksosten ollessa 11-12-vuotiaita ja siinä on noin 5600 syntynyttä kaksosta (1983-1987 syntyneitä) ja heidän vanhempansa. Tutkimus toteutetaan seurantakyselyillä sekä syvempään tutkimukseen valittiin näistä vielä reilu 1000 perhettä.

Kaksosten päivää vietetään 2. helmikuuta. Identtisillä kaksosilla yhdestä Evogenom-geenitestistä on mahdollista saada kaksinkertainen hyöty hyvinvointiin! Koodilla KAKSONEN voit siis varmistaa, että tuloksista pääsee hyötymään myös kaksosesi! Anna vain yhteystiedot, niin lisäämme tulokset hänelle veloituksetta.


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor