Blogi

Kahvi — Juotko yöunesi?

Suomi on ja varmasti tulee olemaan aina kahvikansaa. Aamukupillinen on nautinto ja juhlissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Kahvilla on piristävä vaikutus, jonka toivoisi tuovan lisäboostia päivään. Tutkimuksissa kahvin on havaittu parantavan vireystilaa, reaktionopeutta ja jopa työmuistiakin.

Iltakahvi on usein vanhemmalla väestöllä tapana. Joillekin iltakahvi sopii ilman, että se häiritsisi yöunia. Toisilla tämä saattaa huonontaa unen laatua ja määrää salakavalasti. Jopa iltapäivällä nautittu kahvi voi vaikuttaa häiritsevästi uneen. Miksi? Syy selviää eteenpäin lukiessa.

Lisäksi huonosti nukutun yön jälkeen kahvilla haetaan piristystä ja ylimääräinen kuppi jos toinenkin nautitaan väsyneenä. Lisäkupit taas saattavat ylivirittää kehoa, jolloin kehokaan ei rauhoitu samalla tavalla illasta. Kun sama toistuu seuraavana päivänä, noidankehä on valmis. Kahvi voi siis olla uniongelmien taustatekijä tai jopa yksi pääaiheuttajista. 

Miksi kofeiini piristää?

Kofeiini on adenosiinireseptorien estäjä ja adesoniini on kehomme “unihiekka”, joka on vastuussa kehomme väsymyksen tunteesta. Aivoissa adenosiinitasot nousevat vähitellen päivän aikana, ja tämä lisääntynyt adenosiini viestii aivoille, että on aika levätä. Kahvia nauttiessa adesoniinin vaikutukset estyvät vaikuttaen aivojen vireystilaan. Lisäksi sydämen syke nousee ja veren virtaus sekä hengitysnopeus lisääntyvät. Ei ihme, että herkästi kofeiiniin reagoiva ihminen tuntee olonsa levottomaksi ja jopa ahdistuneeksi. 

Miksi reagoimme kahviin eritavoin?

Geeniperimällämme on suuri vaikutus asiaan. Kofeiinin poistuminen elimistöstämme vaihtelee huomattavasti ihmisillä. Jotkut ihmiset metaboloivat kofeiinin nopeammin kuin toiset, mikä tarkoittaa, että he kokevat kofeiinin vaikutukset voimakkaammin ja lyhyemmässä ajassa. Toisilla se saattaa jäädä pitkäksikin aikaa elimistöön ennen lopullista poistumista.

Kofeiinin vaikutus kestää tyypillisesti useita tunteja, mutta sen puoliintumisaika vaihtelee yksilöittäin. Puoliintumisaika tarkoittaa aikaa, jona puolet elimistössä olevasta kofeiinista on hajonnut ja erittynyt virtsan mukana. Keskimääräinen kofeiinin puoliintumisaika on noin 4-6 tuntia, mutta se voi olla lyhyempi tai pidempi riippuen ihmisestä. Eli kofeiinin poistuessa kokonaan elimistöstä kestää keskimäärin ~8-12 tuntia.

Evogenomin 14 €:n Kofeiini-lisäpaketilla selvität, poistuuko kofeiini kehostasi nopeasti, normaalisti vai hitaasti. *Sinulla täytyy olla ostettuna jokin pääpaketeista, jotta voit ostaa lisäpaketin.


Tags:

  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com