Blogi

Kahvikansan genetiikka

Suomalaiset rakastavat kahvia. Sana kahvi on vakiintunut Suomessa jopa synonyymiksi juhlatilaisuudelle ja taukohuoneelle: ”Mennäänpä kakkukahveille kahvihuoneeseen.” Toisia kofeiini vetää puoleensa enemmän ja toisilla haittavaikutukset saavat jopa välttelemään kofeiinipitoisia juomia.

Vaikka olemme omistautunutta kahvikansaa kulttuurimme puolesta, myös perinnöllisillä tekijöillä näyttää olevan yhteys kahvihampaan kolotukseen. Tiede on nimittäin ottanut tähän kantaa selvittämällä genotyypit eli geenimuodot, jotka liittyvät runsaampaan kofeiinin kulutukseen. Geenien AHR ja CYP1A2 tietyt muodot näyttävät olevan yhteydessä keskivertoa reippaampaan kofeiinin kulutukseen. Tulos käy järkeen, sillä kyseiset geenit osallistuvat kofeiinin metaboloitumiseen eli hajotukseen ja eritykseen.

(Genome-wide meta-analysis identifies regions on 7p21 (AHR) and 15q24 (CYP1A2) as determinants of habitual caffeine consumption. PLoS Genet. 2011 Apr;7(4):e1002033)

Geenivaikutuksen välittyminen käyttäytymiseen

Geenien yhteys kofeiinipitoisten juomien kulutukseen on arveltu johtuvan kofeiinin koetuista hyödyistä ja haitoista elimistössä. Nopea kofeiinin metabolia oletettavasti vähentää sen haittavaikutuksia esimerkiksi uneen. Ne, joiden uni häiriintyy kofeiinista, eivät todennäköisesti nauti kyseisiä juomia yhtä runsaasti ehkäistäkseen haittavaikutuksia. Toisaalta genetiikka liittyy olennaisesti myös addiktioherkkyyteen. Helposti koukuttuvat ihmiset juovat kahvia enemmän välttyäkseen vieroitusoireilta.

Makuaistilla on myös osoitettu olevan yhteys perinnöllisyyteen. Tämä pätee erityisesti vahvan makuisiin ruokiin ja juomiin, kuten kahviin. Jotkut kokevat kofeiinin itsessään kitkerän makuisena. Kitkerän maun voi kuitenkin peittää esimerkiksi lisäämällä kahviin sokeria tai maitoa.

(Genetics of caffeine consumption and responses to caffeine. Psychopharmacology (Berl). 2010 Aug;211(3):245-57.)

Kahvin lisäksi kofeiinia löytyy muun muassa teestä, kaakaosta, energiajuomista sekä suklaasta. Testaa, Kofeiini-lisätuotteella, kuulutko geeniperimältäsi kofeiinin houkuttelemaan joukkoon!


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor