Evogenom-geenitesti

Mitä geenitesti kertoo?

Geenitesti antaa tietoa ihmisen genomista eli perimästä ja auttaa ymmärtämään millaisia ominaisuuksia kehomme kantaa mukanaan. Ihmisen geeniperimä säilyy pääsääntöisesti muuttumattomana koko eliniän. Oman geneettisen pääoman tunteminen ja ymmärtäminen antaa arvokasta tietoa kehon ja mielen ominaisuuksista sekä elimistön rakenteesta ja toiminnasta. Kun tunnemme ja ymmärrämme paremmin omaa perimäämme, voimme tehdä joka päivä yksilöllisempiä hyvinvointia edistäviä valintoja.

Geeniperimän vaikutus hyvinvointiin on merkittävä!

Hyvä terveys koostuu fyysisestä, henkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista, joihin geeneillä on oma vaikutuksensa. Olemme kaikki erilaisia yksilöitä, ainoastaan identtisten kaksosten geenit ovat keskenään täysin samanlaiset. Yleisellä tasolla tiedetään, että terveyteemme vaikuttavat elintavat 40 prosenttia, geenit 30 prosenttia, ympäristö ja sosiaaliset tekijät 20 prosenttia ja terveydenhuolto (sairauksien hoito ja lääkkeet) 10 prosenttia. Yksilötasolla geenien vaikutus voi kuitenkin olla jopa 70%!

Jokaisen solun tumassa on 23 kromosomiparia. Puolet kromosomeista on peritty äidiltä ja puolet isältä. Yhteensä kromosomeja on 46. Kromosomit koostuvat DNA:sta ja muodostavat perimämme eli genomimme. Genomissamme on noin 20 000 geeniä, joihin on kirjoitettu proteiinien eli valkuaisaineiden valmistusohjeet. Proteiinit ovat solujemme rakennusainetta ja vastaavat kaikista reaktioista elimistöissämme. Geenit siis säätelevät solujemme, kudostemme ja elimistömme rakennetta ja toimintaa. Geenien väliset DNA-alueet ohjaavat puolestaan geenien toimintaa.

Aloita tästä

Move

Kehitätkö kuntoasi kuten kaikki muutkin? Oletko tyytyväinen tuloksiin? Tuntuuko liikunta mielekkäältä? Oletko koskaan ajatellut, että liikunnan suhteen olemme yksilöitä?

Meillä kaikilla on omat vahvuutemme ja taipumuksemme. MOVE -paketti kertoo geneettiset vahvuutesi harjoittelun ja lajivalintojen avuksi. Yllätyt iloisesti!

Osta

Feel

Tiedätkö paljonko kehosi tarvitsee unta? Miten stressi vaikuttaa toimintakykyysi? Miten kofeiini vaikuttaa sinuun?

FEEL-paketti antaa tietoa geneettisistä vahvuuksistasi ja auttaa tekemään parempia valintoja arjen tasapainon ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Osta

Eat

Oletko muotidieettien suurkuluttaja? Tiedätkö millaisen ruokavalion kehosi valitsisi? Selvitä hiilihydraattien, proteiinien ja kuitujen vaikutus painonhallinnassa.

EAT-paketista saat kattavat eväät elämänmuutokseesi.

Osta

Evogenom-geenitestin tekeminen

Geenitestin tekeminen on helppoa, turvallista ja nopeaa. Itse ottamasi näyte kulkee postissa ja vastaukset saat 4-8 viikon sisällä siitä, kun näyte on palautunut takaisin Evogenomille.

  1. Valitse ja maksa haluamasi tuotteet Evogenomin verkkokaupassa kohdasta Tuotteet tai Evogenom-sovelluksessa.
  2. Näytteenottopakkaus toimitetaan sinulle kotiin Postin toimesta. Näytteenottopakkaus toimii myös näytteen palautuspakkauksena!
  3. Näytteenottopakkaus sisältää ohjeet sylkinäytteen antamiseksi, seuraa näitä ohjeita ja anna sylkinäyte.
  4. Jos tilasit geenitestin verkkokaupasta, lataa Evogenom-sovellus viimeistään silloin kun olet saanut näytteenottopakkauksen. Löydät sen helposti App Storesta tai Play Kaupasta hakusanalla ”Evogenom”.
  5. Seuraa sovelluksen antamia ohjeita ja skannaa syljenkeräysputken pakkauksessa oleva QR-koodi sovellukseen painamalla ”skannaa…”. Näytteesi rekisteröityy ja tämän jälkeen voit seurata testitulosten valmistumista sovelluksen avulla.
  6. Aseta syljenkeräysputki muovipakkauksessa näytteenottopakkaukseen ohjeiden mukaan ja lähetä näyte Evogenomille analysoitavaksi. Postimaksu on maksettu puolestasi.
  7. Analysoinnin valmistuttua saat tulokset suoraan sovellukseen.

Tunnistamme ja yksilöimme syljenkeräysputken juuri sinulle siinä olevan QR-koodin avulla. Genomisi analysoinnissa käytämme omia työkalujamme sekä ohjelmistojamme, jotka toimivat omilla palvelimillamme.

Ainutlaatuisen geeniperimäsi analysointi helposti ymmärrettävään muotoon

Noin kolme miljoonaa emäsparia tekee meistä yksilöitä. Emäspareista eli snipeistä (Single Nuclear Polymorfism, SNP) tunnetaan tällä hetkellä hyvin noin miljoona. Meistä jokainen on geneettisesti ainutlaatuinen ja tämä ”yksisarvisuus” selittyy pääosin DNA:n pistemutaatioilla. Yleensä snipit ovat neutraaleja eikä niillä ole vaikutusta perusterveen ihmisen ilmiasuun (fenotyyppiin). On kuitenkin olemassa myös koko joukko tiettyjen geenien snippejä, joilla on tutkittu ja todettu yhteys kehon ja mielen eri ominaisuuksiin ja toimintaan, riskiin sairastua ja toimivaan lääkitykseen. Näitä geenimuutoksia (geenivariantteja/snippejä) analysoidaan geenitesteillä.

Geenien toiminta on hyvin monimutkaista, sillä geenien väliset vuorovaikutukset voivat tehostaa tai lieventää toistensa vaikutuksia. Siten geenitestin tulosten tulkinta vaatii genetiikan syväosaamista. Genomitiedon käyttäminen yksittäisen ihmisen hyvinvoinnin edistämiseksi on mahdollista vain asianmukaisella ja osaavalla tulkinnalla. Genomin tulkintaan räätälöity ainutlaatuinen luentatyökalumme lukee yli 700 000 snippiä perimästä ja analysoimme ne.

Evogenom -sovellus tarjoaa ratkaisut sinulle sopivaan ravintoon (Eat), liikuntaan (Move) ja palautumiseen (Feel). Voit täydentää omaa sovellustasi Plus-paketeilla ja lisätuotteilla. Sovelluksen tarjoamat ratkaisut kulkevat kätevästi mukanasi puhelimessasi. Lisäksi saat sovellukseesi inspiroivia vinkkejä ja ajankohtaista tutkimustietoa.

Tutustu tuotteisiimme, lataa oma sovelluksesi ja aloita matkasi geneettiseen maailmaasi verkkokaupassamme!

Lataa ilmainen Evogenom-sovellus!

Sovellus

Lataa elämääsi uutta hyvinvointia ja ymmärrä geneettiset ominaisuutesi. Sovellus tarjoaa tietoa kattavasti ja ymmärrettävästi. Helppokäyttöinen Evogenom-sovellus on geeniperimäsi tulkki, joka kulkee kätevästi mukanasi. Yksi sylkinäyte riittää.

Lue lisää

Vinkit sinulle

Löydä arvokkaita vinkkejä mm. ruokavalioon, liikuntaan, unirytmiin ja palautumiseen. Voit laajentaa tietopankkiasi uusilla tuloksilla ja vinkeillä aina kun haluat. Kaikki hoituu nopeasti yhdellä sovelluksella.

Faktat

Sovellus kertoo mielenkiintoisia, hyödyllisistä ja hauskoja faktoja. Ymmärrä, kuinka geneettiset tekijät vaikuttavat kehoosi ja mihin niiden vaikutukset perustuvat.

Tiede

Tiedeosiomme tarjoaa mielenkiintoista tutkimustietoa. Tiedon taustalla on tuhansia julkaisuja. Avarra omaa ymmärrystäsi ja kiinnostu omasta kehostasi aivan uudella tavalla!

Usein kysyttyä

Miksei testiä tarvitse tehdä verinäytteestä?

Uuden teknologian ansiosta myös syljessä olevat irralliset suun limakalvon solut on mahdollista eristää ja analysoida, jolloin näyte saadaan luettua yhtä tehokkaasti kuin verinäyte, mutta näytteen antaminen on huomattavasti vaivattomampaa. Verinäyte on hyödyllisempi, jos samalla kerralla tarkastetaan esimerkiksi veriarvoja tai mitataan erilaisten proteiinien pitoisuuksia verestä, mutta pelkkään DNA-näytteeseen verta ei enää nykyään tarvita.

Lämpötilan vaikutus näytteeseen?

Näyte tulisi säilyttää ennen postitusta niin, että näytteen lämpötila ei nouse yli +30 celsius asteen. Näytteen jäätyminen postituksen aikana ei pilaa näytettä.

Onko geenitestin tulos aina sama vaikka sen tekisi nuorena tai vanhana?

Tulos on aina sama iästä riippumatta. Geenitestin tulokset kertovat siis geneettisistä ominaisuuksistasi. Nämä ominaisuudet ovat määrittyneet jo ennen syntymääsi.

Voiko geenitestin tehdä raskaana ollessaan? Onko tulos sama?

Voi tehdä ja tulos on sama oli raskaana tai ei.

Voiko geenitestin tehdä vaikka on flunssa?

Voi tehdä. Flunssa ei vaikuta geenitestin tulokseen.

Miten geenitesti eroaa verikokeesta?

Geenitestin tulos osoittaa perimääsi perustuvan analyysin taipumuksistasi ja ominaisuuksistasi. Geenitesti ei ota kantaa tämänhetkiseen tilaasi, vaan se kertoo, miten kehosi toimii luontaisesti perimäsi ansiosta ja millaisia erilaisia mahdollisuuksia sinulla on. Perinteisellä verikokeella selvitetään yleensä jotakin akuuttia tämänhetkiseen terveydentilaan liittyvää tekijää. Esimerkiksi luontainen D-vitamiinitaso ja D-vitamiinin tuotanto elimistössäsi ei ole sama asia kuin verikokeessa selvitetty näytteenoton aikainen D-vitamiinipitoisuus.

Liikunta- ja urheilusuoritukseesi vaikuttavat perinnöllisten ominaisuuksiesi lisäksi aina harjoittelutaustasi. Esimerkiksi säännöllinen voimaharjoittelu lisää lihasmassaa ja -voimaa, vaikka geneettiset taipumuksesi olisivatkin suurimmaksi osaksi kestävyysliikuntaa suosivia ominaisuuksia. Lisäksi vallitsevat olosuhteet, kuten lämpötila, ikä, suoritustekniikka, motorinen taito, ruokavalio, koettu stressi, unen määrä ja laatu sekä vireystilasi vaikuttavat ilmenevään suorituskykyysi.

Miten Evogenomin geenitestit eroavat muista testeistä?

Luemme geneettistä dataa työkalulla, joka antaa tarkimman mahdollisen tuloksen tuotteisiimme. Tämä työkalu on oman kehitystyömme tulosta ja näin siis vain Evogenomin käytössä. Sinä voit hyödyntää tuloksia oman hyvinvointisi tukena.

Onko geenitesti luotettava?

Analyysimme ei ole lääketieteellinen diagnoosi vaan kartoitus geneettisistä vahvuuksistasi sekä ominaisuuksista ja sen perusteena on tieteellisesti tutkittu tieto kaikista osa-alueista. Tieteellisen tutkimustiedon luotettavuudesta vastaavat ainoastaan tutkimuksia tehneet tutkijat sekä tutkimustietoa julkaisseet instituutiot ja laitokset.

Geeniluentamme tutkii noin 3 miljardista emäsparista hieman yli 700 000 yksittäistä muunnosta eli SNPiä (Single Nucleotide Polymorphism). Näistä muunnoksista suurin osa sijaitsee geenien sisällä ja niiden aiheuttamista vaikutuksista on tutkimuskirjallisuusnäyttöä, jonka avulla pystymme kertomaan yksityiskohtia perimästä. Luentamme tarkkuus on keskimäärin noin 99,5 %, joten analyysimme on yksittäisen ominaisuuden suhteen hyvin paikkansapitävä.

Miten tuloksiin omasta geeniperimästä tulisi suhtautua? Edellyttääkö jokin löydös toimenpiteitä?

Geneettisten alttiusgeenien tulkinnassa on hyvä ymmärtää suhteellisuuksia sekä muiden tekijöiden, kuten ympäristötekijöiden ja sattuman vaikutusta hyvinvointiin. Tulokset ovat analysoituja geenejä omasta näytteestäsi, eivätkä näin ollen ota huomioon elintapojesi vaikutusta, ympäristötekijöitä tai harjoittelutaustaasi. Käyttämämme tutkimukset perustuvat tämän hetken parhaaseen tieteelliseen tietoon.

Jos geenitestissä ilmenee jokin geneettinen alttius, sen tarkempaan tulkintaan ja vaikutukseen hyvinvointiisi on hyvä kuunnella koulutettujen ammattilaisten näkemystä aiheeseen.

Kuinka kauan tulosten saamisessa kestää?

Tulostesi saaminen kestää noin 4-8 viikkoa siitä, kun näytteesi on saapunut takaisin
Evogenomille. Toimitusaikoihin voivat vaikuttaa juhlapyhät ja sesonkiajat. Kun
tuloksesi ovat valmiit ja saatavilla, saat ilmoituksen sovellukseen!

Unohdin skannata pakkauksen QR-koodin. Miten toimin?

Ei hätää, skannaamme QR-koodin puolestasi, kun pakkaus on palautunut Evogenomille. Saat ilmoituksen sovellukseesi!