Blogi

Miksi D-vitamiinia tarvitaan?

D-vitamiinin tuotanto käynnistyy iholla auringon UVB-säteilyn avulla.

D-vitamiinista puhutaan usein, mutta miksi on niin tärkeää, että sitä saadaan? D-vitamiini on oleellinen tekijä kalsiumin imeytymisessä ja vaikuttaa näin luuston terveyteen. Lisäksi D-vitamiini tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja sillä on paljon muitakin hyötyjä moneen elimistön eri toimintaan liittyvään reaktioon.

D-vitamiini saattaa suojata jopa koronan vaikealta tautimuodolta

Normaalin D-vitamiinitason on huomattu suojaavan koronan vaikealta tautimuodolta. Uskotaan, että se hillitsee kehon oman puolustusjärjestelmän liiallista aktivoitumista. D-vitamiinin saannin takaaminen näyttää liittyvän alhaisempaan sairastuvuuteen ja lieväoireisten tulehdusmarkkereiden laskuun.

Suomalaisille tämä on hyvä uutinen, sillä meidän D-vitamiinitasomme ja saantimme ovat keskimääräisesti varsin hyvällä tasolla esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan. Lisäksi suomalaiset ovat muutenkin hyvin valveutuneita D-vitamiinin riittävästä saannista.

(Korona: D-vitamiinihoito voi lievittää tautia. Duodecim terveysportti. 7.3.2022)

D-vitamiinin tarve on yksilöllistä

Joillain ihmisillä esiintyy luontaisesti verenkierrossa enemmän kiertävää D-vitamiinia kuin toisilla, jolloin nämä ihmiset voivat hyödyntää D-vitamiinin etuja paremmin. Myös D-vitamiinivalmisteet nostavat näillä ihmisillä veressä kiertävän D-vitamiinin pitoisuuksia enemmän kuin muilla.

Joissakin tapauksissa taas elimistön kyky hyödyntää D-vitamiinia voi olla hankaloitunut. Tämä voi johtaa D-vitamiinin puutostilaan. Esimerkiksi liikalihavuuden ja diabeteksen on havaittu selittävän D-vitamiinin puutostilaa. Tällöin elimistö ei pysty hyödyntämään D-vitamiinia normaaliin tapaan. Vakava puutostila lisää riskiä muun muassa ylähengitysinfektioille. Jos elimistö ei kykene hyödyntämään D-vitamiinia kunnolla, on D-vitamiinilisä tarpeen.

Luontainen taso voidaan selvittää DNA-testillä

D-vitamiinitaso voidaan määrittää esimerkiksi verikokeella. Täytyy kuitenkin muistaa, että verenkierrosta otettu testi kertoo kuitenkin vain sen hetkisen D-vitamiinitason. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi vuodenaika tai ravinnonsaanti.

Jos halutaan selvittää, mikä on elimistön D-vitamiinin luontainen taso, voidaan kääntyä DNA-testin puoleen. Tällöin saadaan tietää, millainen D-vitamiinintaso tutkittavalla on geenien perusteella. Evogenomin Feel+ ja Vitamiinit antavat tähän vastauksen. Luontaisen D-vitamiinitason lisäksi Evogenomin tuotteet antavat sinulle laajan perimääsi perustuvan analyysin taipumuksistasi ja ominaisuuksistasi. Henkilökohtainen analyysisi antaa sinulle esimerkiksi perustietoa siitä, miten kehosi toimii luontaisen perimäsi ansiosta ja millaisia mahdollisuuksia sinulla on.

(Yle, THL, Julkari, Terveyskirjasto)

Siirry katsomaan geenitestejä tästä


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor