Blogi

Estävätkö geenit painon pudottamisen?

Turhauttaako painonpudotus kun toivottua tulosta ei yrityksistä huolimatta synny? Osalla meistä on perimän puolesta heikommat lähtökohdat painonhallintaan kuin toisilla. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, sillä laihtumista lihavuusgeenitkään eivät suoraviivaisesti estä.

Lihavuusgeenit altistavat painonnousulle

Niin sanotut lihavuusgeenit altistavat ravintoaineiden paremmalle imeytymiselle ja varastoitumiselle kehoon. Nimensä mukaisesti lihavuusgeenit altistavat ylipainolle ja sen seurauksena muun muassa 2. tyypin diabetekselle. 

Yksi tutkituimmista geenivariaatioista ylipainoon liittyen sijaitsee geenissä FTO (engl. Fat mass and obesity associated). Painoindeksillä ja tämän geenin A-alleelimuodolla on todettu olevan selvä yhteys.

Selitys vaikuttaa liittyvän FTO-geenin tuotteiden ilmenemiseen aivojen hypotalamuksessa. Hypotalamus säätelee elimistön energiatasapainoa aistimalla veren hormoni- ja ravintoaineiden pitoisuuksia. Geenimuoto liittyy erityisesti rasvasta tulevan energian varastointiin, ei niinkään hiilihydraateista tuleviin. Eri rasvoista suurin vaikutus näyttäisi olevan kertatyydyttyneillä rasvoilla, joita on muun muassa kasviöljyissä ja siemenissä.

Tämän geenimuodon kantajien kannattaa siis kiinnittää tietoisesti enemmän huomiota ruoan määrään sekä laatuun. Huomioitavaa on myös, että lihavuusgeenit altistavat painonnousulle, mutta eivät onneksi vaikeuta laihduttamista.

Monia muitakin geenejä on jo yhdistetty ylipainoon ja tutkimustietoa kertyy jatkuvasti. Monilla näistä geeneistä vaikuttaisi kuitenkin tämän hetkisen tiedon valossa olevan samankaltainen vaikutus hieman eri mekanismeilla toteutettuna.

(Association of the FTO obesity risk variant rs8050136 with percentage of energy intake from fat in multiple racial/ethnic populations: the PAGE study. Am J Epidemiol. 2013 Sep 1;178(5):780-90.)

Mitä jos geenitesti paljastaa epäedulliset lihavuusgeenit?

Tulosta ei tarvitse säikähtää vaan pikemminkin valjastaa tieto hyötykäyttöön. Jos painonhallinnan kanssa on ollut vaikeuksia, voi tieto tuoda helpotusta ja huojennusta tilanteeseen. Uusi Painonpudotus-geenitesti antaa vastauksia juuri sinulle sopivasta ravinnosta painonpudotuksen avuksi, joten näillä tiedoilla on hyvä lähteä rakentamaan pohjaa omalle terveellisemmälle elämälle. Pidä mielessä, että vain syöty ruoka lihottaa, eivät geenit!

Uusi Painonpudotus-paketti on nyt verkkosivuillamme. Ostettavissa myös Evogenom-sovelluksesta! Lataa ilmainen Evogenom-sovellus Google Play- tai App Store-kaupasta!


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor