Tiedotteet

Evogenom Oy:ltä Suomen ensimmäinen geenitietoon perustuva hyvinvointisovellus

LEHDISTÖTIEDOTE 10.10.2022 KLO 8:00

Suomalainen teknologiayritys Evogenom Oy on tuonut markkinoille 10.10.2022 täysin uudenlaisen hyvinvointisovelluksen, jolla voi tutkia geenien vaikutuksia tärkeisiin alueisiin kuten liikuntaan, ruokavalioon, palautumiseen, painonhallintaan ja uneen.

– Ihmisiä kiinnostaa koko ajan enemmän tieto, miten geeniperimä voidaan valjastaa hyvinvointia edistäviksi teoiksi. Evogenomin uusi palvelu on Suomen ensimmäinen geenitietoon perustuva hyvinvointisovellus, joka vastaa tähän käytännön tarpeeseen, Evogenom Oy:n toimitusjohtaja Hannu Tolvanen kertoo.

Geneettiseen tietoon pohjautuvan tiedon hyödyntäminen on maailman vauhdikkaimmin kasvavia hyvinvointisektorin alueita. Juuri lanseeratulla sovelluksella Evogenom on uudella sovelluksellaan mukana tässä kasvussa ja samalla se on taidokas työnäyte suomalaisesta teknologiaosaamisesta.

– Olemme ylpeitä geenitiedon tulkintaan kehittämästämme teknologiasta, jonka taustalla on huippugeneetikkojen, teknologiaosaajien ja ammattilaisten useiden vuosien ja tuhansien tuntien kehitystyö. Tuloksena syntyi genomin tulkintaan räätälöity ainutlaatuinen luentatyökalu, joka lukee yli 700 000 snippiä perimästä ja analysoimme ne sovellukseemme. Tarjoamme arvojemme mukaisesti maailman moderneimmalla teknologialla vastuullisesti tuotettua geenitietoa hyödyllisessä sovelluksessa, Tolvanen kuvailee kehitystyön tuloksia.

Maailmanluokan tiimi luo edellytyksiä kasvuun ja kansainvälistymiseen

Marraskuussa 2021 Evogenom tiedotti kasvattaneensa omistajapohjaa suunnatun osakeannin kautta. Paljon kiinnostusta herättäneellä osakeannilla saatiin yhtiöön merkittävästi uutta pääomaa ja sen myötä genetiikan suomalaista menestystarinaa lähti rakentamaan nimekäs, kokenut ja innovatiivinen omistajatiimi.

– Omistajapohjan laajentamisella haettiin osaamista kasvuun ja tulevaan kansainvälistymiseen. Evogenomin tiimistä löytyy maailmanluokan asiantuntijoita muun muassa genetiikan, ohjelmistokehityksen, hyvinvointiteknologian, logistiikan, yrityskauppojen ja kansainvälistymisen osa-alueilta, Tolvanen kuvailee.

Viime kuukausien aikana on saatu mukaan myös lahjakkaita nuoria Jyväskylän yliopistosta, josta suurimmalla osalla muustakin tiimistä on omakohtaista opiskeluhistoriaa. Uuden tiimin voimin on tehty merkittäviä panostuksia uuden palvelun lanseeraukseen:

– Hyvinvointisovelluksen kehitystyön lisäksi olemme valmistelleet lanseerausta investoimalla uuteen brändiin, verkkokauppaan sekä näytteenoton ja testitulosten logistiikkaketjuun. Samanaikaisesti on edistetty teknologisia kehityshankkeita laboratorion ja genotyyppauksen laitteiston lisäinvestointeihin. Investoinneilla luodaan Keski-Suomeen uutta geeniteknologian ekosysteemiä ja lähiseudulta löytyy siihen paljon osaamista. Olemme astuneet uuteen vaiheeseen yrityksen tarinassa ja olemme innoissamme, että pääsemme tuomaan uniikin ja edistyksellisen hyvinvointisovelluksemme markkinoille, Tolvanen kertoo.

Pitkäjänteisestä kehitystyöstä kohti hyvinvointia edistäviä tulevaisuuden innovaatioita

Evogenomin palvelu perustuu huipputason tieteeseen sekä useiden vuosien kehitystyöhön, eikä markkinoilla ole toista yhtä pitkälle vietyä ja laajaa geenitestauksen ratkaisua. Hallituksen puheenjohtaja Olli Porkholm kuvailee yrityksen taustoja:

– Evogenomilla on tehty vuodesta 2016 pitkäjänteistä ja sitkeää hyvinvoinnin genetiikkaan perustuvaa kehitystyötä, jonka seurauksena pystytään tarjoamaan erittäin laajaa yksilön geeniperimään perustuvaa tietoa hyvinvoinnin, urheilun ja terveyden valintojen tueksi. Toiminnassa on alusta asti kiinnitetty erityistä huomiota valittujen geenimarkkereiden luotettavuuteen ja asiakkaan yksityisyyden suojaan, joiden suhteen toimintamallit ovat korkeatasoiset.

Yhtiön genetiikan asiantuntija ja tieteellinen johtaja, dosentti Merja Auvinen näkee paljon mahdollisuuksia kuluttajien geenitiedon hyödyntämisessä:

– Ihminen on utelias sen suhteen kuka ja millainen hän on. Kun geneettinen pandoran lipas avataan hallitusti, niin mahdollisuudet itsensä tuntemiseen voivat parantua – miten palautua stressaavasta työpäivästä, mitkä ruoka-aineet edistävät parempaa mieltä ja millainen liikunta tukee kunnon kehittymistä.

Toimitusjohtaja Hannu Tolvanen näkee kasvupotentiaalia sekä uusia innovaatioita oman sovelluskehityksen lisäksi myös kumppanuuksissa:

– Yksi erittäin mielenkiintoinen tulevaisuuden suunta olisi rikastaa hyvinvointiteknologiaa yksilöllisellä geenitiedolla, jolloin annettavat suositukset olisivat huomattavasti yksilöllisempiä ja käytännöllisempiä. Maailmassa mitataan ihmisten nykytilaan liittyvää hyvinvointia jo nyt valtavan monilla erilaisilla laitteilla, mutta niihin olisi todella järkevää liittää yksilöllistä geneettistä tietoa. Olemme avoimia kumppanuuksille laite- ja hyvinvointialan toimijoiden kanssa. 

Lisätietoja antavat:

Hannu Tolvanen

Hannu Tolvanen
Toimitusjohtaja
Evogenom Oy
+358 40 064 2569
hannu.tolvanen@evogenom.com

Waltteri Kinnunen

Waltteri Kinnunen
Viestintävastaava
+358 44 011 0918
waltteri.kinnunen@evogenom.com


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor