Blogi Kokemuksia

Sprinttihiihtäjä suosittelee geenitestiä

Hiihdon sprintissä anaerobinen kapasiteetti ja voimantuottokyky ovat avainasemassa. Geenitesti paljasti entisen maailmancup-hiihtäjän Jari Joutsenesta ominaisuudet, joita hän hyödynsi urheilu-urallaan. Miten menestynyt hiihtäjä kommentoi testiä ja kenelle siitä urheilijan näkökulmasta erityisesti olisi hyötyä?

Uran alkuvaiheilla geenitestaus maksimoi hyödyn

Joutsenelle geenitestin tulokset eivät tulleet yllätyksenä. Geenitesti kertoi hetkessä samat ominaisuudet, jotka sprinttihiihtäjä oli 15 vuotta kestäneellä urallaan vähitellen havainnut. Nopeusvoima yhdistettynä anaerobiseen suorituskykyyn olivat sprintterin edellytykset äärirajoille vieviin suorituksiin ja ne kantoivat parhaimmillaan maailmancupin 8. sijaan asti. Geenitestauksen hän olisi ajoittanut uransa alkuvaiheeseen, mikäli se olisi silloin ollut yhtä helposti saatavilla. Hän arvelee voineensa hyötyä testistä eniten 16–18-vuotiaana. Hän korostaa geenitestauksen merkitystä erityisesti nuoruudessa, kun nuoren lupauksen ura on vielä alkumetreillä. Urheilijan ominaisuudet selvitetään uran aikana aina tavalla tai toisella ja perinteinen tapa on ollut hankkia tiedot vuosien saatossa yrityksen ja erehdyksen kautta. Nykyään samat ominaisuudet saa tietää vaivattomasti ja nopeasti geenitestauksella, joten miksi hukata aikaa?

Lajivalinta ja yksilöllisen harjoittelun suunnittelu helpottuvat

Geenitestauksen avulla yksilöllisen harjoittelun suunnittelu helpottuu. Aikaa valmennuksen suunnitteluun ei tuhlaannu, sillä harjoittelu voidaan suunnata suoraan asioihin, joista saatava vaste on hyvä. Toisaalta myös henkilökohtaisesta palautumisesta saatava informaatio antaa arvokasta tietoa niin valmentajalle kuin urheilijalle itselleen. Hiihtäjä pohtii geenitestauksesta olevan hyötyä myös lajivalintoja tehdessä, kun tavoitteena on menestyminen tai miellyttävän lajin löytyminen.

“Myös joukkuelajeissa sauma geenitestauksen hyödyntämiselle”

Myös joukkuelajeista puhuttaessa Joutsen näkee sauman geenitestaukselle. Valmennukselle olisi suuri apu yksilöllisten ominaisuuksien nopeammasta tiedostamisesta. Silloin tietyntyyppiset harjoitukset voitaisiin kohdistaa niille, joilla harjoitusvasteen tiedetään oleva hyvä ja joukkueen sisällä voitaisiin hyödyntää yksilöllisesti tehokkaampia harjoitteita.

Mielenkiintoista tietoa ruokavaliosta ja terveydestä

Urheiluun liittyvien ominaisuuksien lisäksi Joutsen kertoo saaneensa mielenkiintoista tietoa muun muassa ruokavaliosta ja terveydestään. Näitä tietoja hän on pystynyt ottamaan käyttöönsä nyt huippu-urheilun ollessa jo takana päin. Hän huomauttaa, että esimerkiksi yksilöllisestä ravitsemuksesta on hankalampi saada tietoa pelkästään käytännön kokemuksen kautta. Näin ollen geenitestaus tarjoaa oivan väylän selvittää kehon reaktioita erityyppisiin ravintoihin.

Kokeile huippuhiihtäjän näppäräksi kuvailemaa testiä ja selvitä oma potentiaalisi liikunnan saralla! MOVE soveltuu sekä urheilijan uraa tukemaan että aktiiviliikkujalle. EAT (ostettavissa vain sovelluksen kautta) puolestaan tarjoaa tietoa yksilöllisestä ravitsemuksesta tukien aktiivista elämää.


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor