Blogi

Käärijästä massakrapula sunnuntaille?

Kovimman krapulan aiheuttavat kuohuviini ja muut hiilidioksidipitoiset kuplivat juomat. Hiilidioksidi nopeuttaa alkoholin imeytymistä, jolloin veren alkoholipitoisuus nousee nopeasti. Korkea veren alkoholipitoisuus ennustaa pahanlaatuista krapulaa. Mikä krapulan aiheuttaa ja millä tavalla genetiikka vaikuttaa sen kokemiseen?

(Tästä juomasta tulee kamalin krapula – näillä vinkeillä nujerrat kankkusen. MTV uutiset. 2020.)

Krapula aiheutuu alkoholin palamisen välituottees

Huono olo, pahoinvointi, päänsärky, nopea sydämen syke, hikoilu, vapina, unettomuus… Krapulan oireita on lukuisia. Osa oireista voi selittyä huonoilla yöunilla, mutta suurin osa johtuu alkoholista. Krapulan aiheuttajana toimii alkoholijuomien sisältämän etanolin muuntuminen asetaldehydiksi. Myös tupakointi tuottaa asetaldehydia, joten polttaminen saattaa osaltaan pahentaa krapulaoireita.

No onko asetaldehydiin keksitty toimivaa hoitoa? Krapulan hoidoksi on tutkittu suomessakin L-kysteiinia. L-kysteiini on elimistön välttämätön aminohappo, jota saadaan ruoan mukana ja jota elimistö pystyy myös valmistamaan itse. L-kysteiini sitoutuu asetaldehydiin, minkä takia asetaldehydi ei pääse aiheuttamaan krapulaoireita. Kyseinen aminohappo ei kuitenkaan nopeuta alkoholin palamista, vaan oireiden lievittymine perustuu nimenomaan asetaldehydin tekemiseen vaarattomaksi.

(Alkoholivieroitusoireyhtymä (”krapula”). Duodecim Terveyskirjasto. 2018)

(L-Cysteine Containing Vitamin Supplement Which Prevents or Alleviates Alcohol-related Hangover Symptoms: Nausea, Headache, Stress and Anxiety, Alcohol and Alcoholism, Volume 55, Issue 6, November 2020, Pages 660–666.)

5 krapulan oiretta, joiden takia urheilu kannattaa jättää seuraavaan päivään

Normaalioloissa on suositeltavaa pitää kiinni liikuntasuosituksista ja liikkua päivittäin. Krapulassa urheilu kannattaa kuitenkin unohtaa. Krapulassa sydämen syke ja verenpaine ovat normaalia korkeammalla ja nestetasapaino ja aineenvaihdunta ovat juomisen seurauksena heilahdelleet laidasta laitaan. Verensokeri on matala ja lisäksi maksan energiavarastot on poltettu alkoholin prosessoinnissa loppuun. Heikon energiatilanteen takia urheilu  voi johtaa jopa tajuttomuuteen. Väsymys ja maksan glykogeenin puute heikentävät koordinaatiokykyä, keskittymiskykyä ja harkintakykyä. Kuten voidaan huomata, kova krapula saa kehon täysin sekaisin ja palautuminen vie aikaa. Kevyttä liikuntaa voi krapulassa harrastaa, mutta sykettä nostattavat ja raskaat liikuntamuodot on viisasta jättää seuraaville päiville. 

(Alkoholi ja liikunta. Duodecim Terveyskirjasto. 2018.)

Nestetasapainon heilahtelu on juomisen seurausta.

Krapulageeni määrää osaltaan koetun pahan olon voimakkuuden

Alkoholin metaboloitumisesta eli muuttamisesta kehosta pois eritettävään muotoon vastaa ALDH2-geeni. Kaksi kolmesta tämän geenin mahdollisesta geenimuodosta aiheuttavat toiminnallisesti viallisen geenin, jolloin alkoholi ei pala normaalilla tavalla. Häiriöt geenin toiminnassa näkyvät alkoholia nautittaessa kaulan ja kasvojen punoituksena. Jälkikäteen vaikutus näkyy voimakkaana krapulana, mikä voi olla johtaa jopa vaaralliseen tilaan.   Tällaisia geenimuotoja esiintyy pääasiassa aasialaistaustaisilla henkilöillä, mutta muillakin ne toki ovat mahdollisia.

(SNPedia)


PS. Katso ajankohtaiset kampanjamme täältä.Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor