Yleinen

Proteiini – liikaa vai liian vähän?

Proteiinit ovat tärkeitä ravintoaineita, niitä tarvitaan moniin kehon toimintoihin, kuten lihasten kasvuun ja korjaukseen, hormonien tuotantoon ja immuunijärjestelmän toimintaan. Proteiineilla on myös tärkeä rooli painonhallinnassa koska ne pitää yllä kylläisyyden tunnetta pidempään kuin hiilihydraatit tai rasvat.

Erityisesti painonpudotuksessa on hyvä huolehtia riittävästä proteiinin saannista, sillä se auttaa säilyttämään lihasmassaa laihtuessa. Lihasmassan ylläpitäminen on tärkeää painonhallinnassa, koska lihaskudoksen energiakulutus on suurempaa kuin rasvakudoksen. Toisin sanoen voit syödä enemmän, jos energiankulutuksesi suurempi, jolloin myös painonhallintasi helpottuu.

Varman päälle syöminen ei kuitenkaan ole aina järkevää, sillä se voi johtaa ylimääräiseen energian saantiin. Ylimääräinen energia, oli se sitten mistä tahansa peräisin, varastoituu rasvaksi elimistöön.

Paljonko on tarpeeksi?

Yleinen suositus on 10-20 % päivittäisestä energiasta. Proteiinin tarve voi kuitenkin vaihdella eri elämäntilanteissa, kuten raskauden ja imetyksen aikana, kasvuiässä ja aktiivisessa urheilussa. Voimaharjoittelussa proteiinin tarve kasvaa 1,5 – 2 g:aan painokiloa kohti, mikä arvioidaan henkilön normaaliin painoon.

(Duodecim, Terveyskirjasto)

Eat-geenitesti arvioi puolestasi proteiinintarpeesi

Proteiinien lisääminen ruokavalioon auttaa painonhallinnassa, mutta se, onko päivittäinen proteiinin tarpeesi lähempänä 15 vai 25 % vaikuttaa lopputulokseen. Tai voi olla, että proteiinin määrällä kohdallasi ei ole niin suurta vaikutusta (yleisistä suosituksista on silti hyvä pitää kiinni). Ota geenitesti avuksi painonhallintaa, Eat-geenitesti kertoo laajasti myös muita painonhallintaan oleellisia asioita kehosi ominaisuuksista.


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor