Blogi

Flunssaa vai allergiaa?

Kirkasta, vuotavaa nuhaa ja nenän tukkoisuutta sekä silmien punoitusta ja kutinaa; monelle siitepölyallergikolle nämä ovat jokakeväisiä oireita, joilta ei voi välttyä. Oireet muistuttavat paljolti flunssaa ja ne saattavat aiheuttaa epämiellyttäviä tilanteita kanssaeläjille. Oireet ovat kuitenkin normaaleja, ja allergikon kannattaa selittää tilanne rohkeasti. Toki allergikoiden on hyvä kuitenkin aina seurailla oloaan ja varmistaa, että kyse on juuri allergiasta. 

Mistä siitepölyallergia johtuu?

Allergikolla kehon immuunijärjestelmä alkaa erittämään liian voimakkaasti histamiinia reagoidessaan allergisoivalle aineelle, vaikkei tämä todellisuudessa ole vaarallinen elimistölle. Tämä puolustusjärjestelmän tehokas aktivoituminen aiheuttaa kehossa allergiaoireita, kuten vuotavaa nuhaa ja silmien punoitusta.

Suomalaisista noin 15–20 prosenttia eli joka viides kärsii jonkinasteisesta heinänuhasta. Vielä ei osata tarkasti sanoa, miksi osalle puhkeaa allergia eli yliherkkyys ja osalle ei. Ei ole myöskään olemassa testiä, jolla pystyttäisiin varmasti kertomaan, kenelle allergia puhkeaa. Kuitenkin taipumusta allergiaan on mahdollista tutkia geenitestillä. Evogenomin hyvinvointipaketti Feel avaa perinnöllisen taipumuksen heinänuhan lisäksi myös maapähkinäallergiaan! Perinnöllisyystutkimuksista tiedetään, että jos molemmilla vanhemmilla on allergia, lapsella sen todennäköisyys on 60–80 %. Geenisovelluksen tulos kohonneesta riskistä heinänuhaan osoittaa siis allergiageenien saannin molemmilta vanhemmilta. Jos taas vain toisella vanhemmalla on allergia, putoaa lapsen allergisoitumisen todennäköisyys 30–50 %:iin. 

Varaudu siitepölykauteen hyvissä ajoin

Jos haluat välttyä pahimmilta oireilta ja vähentää pärskimistä tänä keväänä, niin nyt on oikea aika varautua siitepölykauteen. Lepän ja pähkinäpensaan kukinta nimittäin alkaa Suomessa jo maaliskuun tietämillä. Tuulinen sää voi levittää siitepölyä hyvinkin laajalle alueelle Suomen sisällä. Lisäksi kannattaa muistaa, että myös muualta Euroopasta voi saapua siitepölyä kaukokulkeumina. Lievemmillä oireilla pääsee, kun aloittaa allergialääkkeiden käytön ennen kukintaa. On nimittäin arvioitu, että allergeenisia pienhiukkasia saattaa päästä ilmaan jo ennen varsinaisen kukinnan puhkeamistakin.

Siitepölypitoisuus ei ole yhtä suuri joka vuosi. Tutkitusti parittomina vuosina siitepölyä on liikkeellä parillisia vuosia vähemmän, ainakin Etelä-Suomessa. Kuitenkin erityisesti kevään sää vaikuttaa siihen, paljonko siitepölyä pääsee ilmaan. Toivon mukaan tämä vuosi olisi tutkimuksien mukaisesti allergikoille suotuisampi!

Allergiaa vai ei? Siitepölykausi altistaa samankaltaisesti oireileville taudeille

Joskus allergiaa todellakin on vaikea erottaa tukkoisuutta aiheuttavista taudeista, eikä syyttä, sillä allergia ja monet virustaudit ajoittuvat samaan ajankohtaan. Ilmiö ei ole sattumaa, sillä kansainvälisen tutkimuksen perusteella siitepölyn korkea määrä ilmassa saattaa heikentää kehon immuunipuolustusta tiettyjä viruksia vastaan. Tutkimuksen mukaan siitepölykauden on havaittu herkistävän muun muassa koronatartunnalle. Altistuminen siitepölylle ei koske vain allergikkoja, vaan ihan jokaista. Ilmiö ei siis tämän tutkimuksen mukaan ole yhteydessä siitepölyallergiaan. Aineisto koottiin 31 maasta, ja siihen osallistuivat Suomessa Turun Yliopisto ja Ilmatieteen laitos. Geeniesi sisältämän tiedon avulla selvität, onko allergialääkkeestä apua kevätkauden tukkoisuuteen vai löytyykö apu pikemminkin vitamiinien saannin turvaamisesta!

(Keskisuomalainen 10.3.2021)

(Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys)


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor