Blogi

Vegaani ja painonpudottaja riskissä sinkin puutokselle!

Sinkin puute on maailmanlaajuisesti merkittävä terveysongelma. Länsimaisella ruokavaliolla sitä saadaan yleisesti riittävällä tasolla, ja sen puutoksesta kärsivät lähinnä kasvikunnan tuotteita suosivat ja laihduttajat. Elimistössä sinkkiä tarvitaan muun muassa luuston kehitykseen ja hedelmällisyyteen liittyvien entsyymien rakennusosaksi sekä DNA-synteesiin. Eritoten lapsilla sinkin puute saattaa aiheuttaa kasvun hidastumista ja altistaa jopa aivojen kehityshäiriöille. 

Sinkistä suurin osa on lihaksissa

Yli puolet elimistön sinkistä on lihaskudoksessa. Noin 30 % siitä on luussa ja jäljelle jäävä 10 % on jakautunut ihon, hiusten, haiman, maksan ja veren plasman kesken. Sinkki ei varsinaisesti varastoidu kudoksiin esimerkiksi magnesiumin ja kalsiumin tavoin vaan sen pitoisuus on korkeampi siellä, missä sitä tarvitaan runsaammin. Sinkin kuljetuksesta eri puolille kehoa vastaa veressä kiertävä proteiineihin sitoutunut sinkki.

(Zinc Adequacy Is Essential for the Maintenance of Optimal Oral Health. Nutrients. 2020 Mar 30;12(4):949.)

Kasvikunnan tuotteistakin löytyy sinkkiä, kun valitsee raaka-aineet oikein

Sinkin puutteen voi aiheuttaa sen liian vähäinen saanti ravinnosta, heikko imeytyminen tai lisääntynyt eritys pois kehosta. Kehittyvissä maissa on arvioitu jopa neljänneksen kärsivän sinkin puutoksesta ravitsemuksesta johtuen, mutta länsimaissa ongelma on onneksi harvinaisempi. Pidä kuitenkin huolta sinkin saannista, niin edistät samalla muun muassa hampaiden ja ihon hyvinvointia!

Eläinkunnan tuotteet, kuten liha, sisäelimet, siipikarja ja äyriäiset ovat pääasiallisia sinkin lähteitä, joista suurin osa ihmisistä saa sitä riittävästi. Päivittäinen saantisuositus on noin 10 mg. Täysjyvää sisältävät tuotteet, kuten leipä, ovat myös hyviä sinkin lähteitä. Erityistä huomiota sinkin saantiin kannattaa kiinnittää, jos ruokavaliosta rajataan pois eläinperäiset tuotteet. Vaihtoehtoja kuitenkin on, sillä kasvissyöjille riittävän saannin takaavat soijatuotteet, sienet, palkokasvit, pähkinät, siemenet, vehnänalkiot- ja leseet. Esimerkiksi soijarouhe sisältää 5,1 mg, cashewpähkinä 5,6 mg ja kurpitsansiemenen sinkkimäärä yltää jopa 8,4 mg per 100 g. Vertailun vuoksi: sinkkiarvoiltaan erinomaiseksi kehuttu maksa sisältää sinkkiä 5,7 mg. Kasvikunnan tuotteista todellakin siis saa myös tätä tärkeää hivenainetta, kun valikoi ruokavalioon esimerkiksi edellä mainittuja ruoka-aineita!

(Fineli)

(Zinc Adequacy Is Essential for the Maintenance of Optimal Oral Health. Nutrients. 2020 Mar 30;12(4):949.)

Geenimutaatio toiseksi yleisin syy sinkin puutokselle

Ravitsemuksellisten seikkojen jälkeen merkittävimmät sinkin puutoksen aiheuttajat löytyvät geeneistä. Joillain ihmisillä sinkin imeytymisestä vastaavaa proteiinia tuottava geeni, SLC39A4, on mutatoitunut. Geenimuunnos johtaa acrodermatitis enteropathica nimiseen tilaan, joka aiheuttaa iho-ongelmia, ripulia, hiustenlähtöä ja kehityksen häiriöitä. Tämä geenimuunnos on resessiivisesti periytyvä eli sinkin puute aiheutuu vain, jos on huono-onnisena perinyt mutatoituneen geenimuodon molemmilta vanhemmilta. Toinen sinkin puutetta aiheuttava geenimutaatio voi olla geenissä SLC30A2. Se havaitaan vain naisilla siinä vaiheessa,  kun nainen imettää lasta. Geenimutaation takia sinkki ei siirry äidin verestä rintamaitoon, jolloin imetettävälle vauvalle aiheutuu sinkin puutos.

(Acrodermatitis enteropathica (Orphanet). Duodecim. 2019)

(Zinc Adequacy Is Essential for the Maintenance of Optimal Oral Health. Nutrients. 2020 Mar 30;12(4):949.)

Laihduttamisen riskit aiheutuvat lihasten hajoamisesta

Kuten edellä mainittiin, sinkin puute voi johtua myös sinkin kiihtyneestä erityksestä. Sinkkiä poistuu elimistöstä virtsan ja hien mukana. Painonpudotus altistaa puutokselle, sillä mahdollisen yksipuolisemman ravinnon lisäksi sinkin poistumisnopeuteen vaikuttaa paastoaminen. Laihduttamisesta johtuva lihasten hajoaminen saa sinkkivarannot hupenemaan nopeasti. Vinkkinä tähän geenitesti PAINONPUDOTUS, joka selvittää genomista yksilöllisesti sopivimmat ravintoaineet laihduttamisen tueksi, jotta lihaskato on mahdollista minimoida. Usein laihduttaja saa parhaimman tuloksen ruokavalion ja liikunnan yhdistelmällä. Urheilu, samoin kuin lämpimän ilman aiheuttama hikoilu, laskee edelleen sinkin määrää elimistössä. 

(Zinc Adequacy Is Essential for the Maintenance of Optimal Oral Health. Nutrients. 2020 Mar 30;12(4):949.)

5 terveysvaikutusta, jota sinkki edistää:

1. Vastustuskyky. Flussakierteeseen päätymisen voi välttää!

2. Suun terveys. Se ehkäisee plakin ja hammaskiven muodostumista ja edistää ikenien terveyttä. Tiesitkö, että sinkkiä on lisätty suuvesiin ja hammastahnoihin?

3. A- ja E-vitamiinin sekä folaatin imeytyminen. Näiden vitamiinien vastuualueella on muun muassa ihon hyvinvointi, vanhenemiseen liittyvien muutosten hidastaminen, näkökyky, immuunipuolustuksen boostaus, DNA:n rakentuminen ja sikiön kehitys.

4. Unen laatu. Uusimmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä, että sinkin syöminen kasvattaa unen määrää ja parantaa laatua.

5. Hedelmällisyys. Hedelmällisillä miehillä sinkkipitoisuuden on huomattu olevan suurempi kuin lisääntymiskyvyltään heikentyneillä. Sinkillä on antibakteerinen vaikutus ja siittiöt pystyvät toimimaan paremmin ympäristössä, jossa bakteereita ei ole. Naisilla sinkki edistää muun muassa munasolun kehitystä hedelmöittymiskykyiseksi.

(Vitamiinit. Duodecim. 2021)

(How to boost your immune system. Harvard Health Publishing. 2021.)

(Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator. Int J Mol Sci. 2017 Nov 5;18(11):2334.)

(Role of zinc in female reproduction. Biol Reprod. 2021 May 7;104(5):976-994.)

(The Role of Zinc in Male Fertility. Int J Mol Sci. 2020 Oct 21;21(20):7796.)


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor