Mitä vanhoille tutuille viruksille kävi koronan myötä?

helmikuu 3, 2021 | Evogenom

influenssaa aiheuttavat influenssavirukset leviävät ympäri maailmaa ihmisten välityksellä samaan tapaan mitä koronaviruksetkin

Paini koronan kanssa jatkuu, mutta mitä onkaan tapahtunut muille kausiluontoisille virustaudeille, kuten influenssalle ja norovirukselle? Ei kai yksi virus voi karkoittaa muita kokonaan? Vai voiko?

 

On selvää, että mediatilaa hallinnut korona on vienyt käytännössä lähes kaiken huomion muilta yleisiltä virustaudeilta. Huomionarvoista kuitenkin on myös se, että virustaudit kuten influenssa ja norovirus eivät ole toki kadonneet mihinkään. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että näiden esiintyvyys on aidosti vähentynyt koronan myötä. Syynä tähän lienee lisääntynyt hygienia, suojautuminen sekä erilaiset ihmisten liikkumista vähentävät rajoitukset.

 

Erityisesti influenssan on tulkittu ottaneen takkiin koronataiston seurauksena, eikä varsinaisia influenssa-epidemioita ole esiintynyt korona-aikana juuri missään päin maailmaa. Tässä pitää kuitenkin muistaa, että influenssaa aiheuttavat influenssavirukset leviävät ympäri maailmaa ihmisten välityksellä samaan tapaan mitä koronaviruksetkin ja on vain ajan kysymys milloin influenssatartuntojen määrät lähtevät taas kasvuun. Suomessa tosin kausi-influenssan huippu ajoittuu tammi-huhtikuulle, joten se jää vielä nähtäväksi tuleeko meille koronan lisäksi tänä vuonna influenssaa juuri laisinkaan.

 

Mutta entäpä sitten vatsataudit kuten norovirukset, jotka ovat yleisimpiä vatsataudin aiheuttajia aikuisilla kuten lapsillakin? Erityisesti tammi-, helmi- ja maaliskuu ovat norovirukselle sesonkiaikaa. Yleensä norovirukset aiheuttaa pieniä epidemioita esimerkiksi kylpylöissä tai kouluissa. Ja kuten arvata saattaa, norovirusta esiintyy myös korona-aikana. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että koronaan liittyvät yhteiskunnalliset muutokset ja ihmisten paremmat hygieniatottumukset ovat on vähentäneet myös norovirusten esiintyvyyttä.

 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilastojen mukaan vuonna 2020 todettuja tapauksia Suomessa oli yli kolme kertaa vähemmän noroviruksen aiheuttamia sairastumisia mitä tätä edellisenä vuonna. Toki tässäkin täytyy ottaa huomioon, että uusi noroviruskanta ilmestyy joka toinen tai kolmas vuosi, jolloin myös sairastavuus nousee.

 

Elämme siis hyvin mielenkiintoista aikaa sen suhteen, miten vakiintuneiden epidemioiden suhteen käy, väheneekö ne pysyvästi vai palaammeko samoihin tottumuksiin koronan jälkeen? Jaksetaan vielä jokainen pinnistellä rajoitusten suhteen, tilanteemme on toistaiseksi vielä suhteellisen hyvä, verraten esimerkiksi muihin Euroopan maihin!

Jaksetaan vielä jokainen pinnistellä rajoitusten suhteen! Tilanne muuttuu varmasti vielä paremmaksi ainakin koronan osalta

Tiesitkö, että jotkut ihmisistä ovat immuuneja norovirukselle?

 

Kohdalle osuessaan noroviruksen aiheuttama vastatauti voi olla todella kova koettelemus ja se tartuu ihmisten keskuudessa herkästi. Norovirus on myös sitkeä selviytymään päiväkausia tai jopa kuukausia oikeanlaisissa olosuhteissa. Norovirus kestää myös jopa desinfiointiaineita, joten alkoholilla tätä virusta ei tapeta. Onneksi sentään klooripitoiset pesuaineet tuhoavat sen pinnoilta ja jokaisen ihmisen henkilökohtaisena ja ensisijaisena ehkäisynä toimii parhaiten käsien huolellinen pesu saippualla.

 

On kuitenkin olemassa joukko onnekkaita ihmisiä, joihin norovirus ei näytä vaikuttavan juuri mitenkään. Heillä on nimittäin perinnöllinen vastustuskyky tätä virusta kohtaan. Tähän liittyvä tarkka geeni on myös löydetty, jonka ansiota on voitu päätellä, että jopa joka viides eurooppalainen on immuuni yleisintä noroviruskantaa kohtaan. Tämä selittää sen, että miksi jotkut eivät vaikuta sairastuvan niin helposti vatsatauteihin mitä muut ympärillä olevat ihmiset.

 

Jos et ole koskaan sairastanut noroviruksesta johtuvaa vatsatautia, niin on hyvin todennäköistä, että sinulta löytyy tämä kyseinen geeni. Jos haluat saada asiaan varmuuden, niin Sport-geenitestimme avulla sen voit selvittää tämän helposti kodistasi käsin. Tilaat vain geenitestimme kotiisi, teet ohjeiden mukaisen näytteen ja lähetät näytteen vastauskuoressa meille takaisin. Kun testin tulokset ovat valmiina, saat kattavan raportin itsestäsi, joka kertoo myös vastustuskyvystäsi norovirusta kohtaan.

 

Sport- ja Premium -geenitestimme ovat rajoitetun ajan tarjouksessa puoleen hintaan. Tunne itsesi paremmin ja tilaa Evogenom -geenitesti nyt!