Blogi Tutkimus

Folaatista voimaa hyvinvointiin – geenitesti kertoo

Folaatti on tärkeä B-vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä B9-vitamiini. Folaatin rooli terveyden ylläpidossa on merkittävä, erityisesti solujen kasvun, DNA:n synteesin ja hermoston toiminnan kannalta. Folaattia tarvitaan päivittäin, sillä se ei juurikaan varastoidu elimistöön. Suosituksen mukaisesti folaattia saa Suomessa vain 5 % naisista ja 21 % miehistä (Finnravinto 2017 -tutkimus).

Folaatin aineenvaihduntaan vaikuttavat tietyt geenit, kuten MTHFR (5,10-metyleenitetrahydrofolaattireduktaasi). MTHFR on entsyymi, joka osallistuu kehon folaatin ja homokysteiinin tasapainon ylläpitämiseen. Korkea homokysteiinitaso viittaa folaatin puutteeseen ja on yhdistetty korkeampaan sydän- ja verisuonitautien riskiin, aivoverenkierron häiriöihin ja jopa syöpiin.

Erityisesti naisilla, jotka suunnittelevat raskautta, ovat raskaana tai imettävät, folaatin riittävä saanti on tärkeää. Vähäinen folaatinsaanti alkuraskaudessa lisää riskiä siihen, ettei kehittyvän sikiön hermostoputki sulkeudu.

Selvitä MTHFR-geenin muoto, tee helppo ja nopea geenitesti. Geenitestin avulla saat yksilöllisiä suosituksia ruokavalioon, liikuntaan, painonpudotukseen, vitamiineihin ja muihin elämäntapoihin.

Folaatti/B9-vitamiini on nyt uutena tuloksena Vitamiinit-lisäpaketissamme! Jos olet ostanut jo kyseisen paketin, on tulos lisätty pakettiin veloituksetta!

Lähteet: THL, Duodecim ja Terveyskirjasto


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor