Blogi

Superhyödyllinen apuri lääkkeiden valintaan

Geenit ovat perintötekijöitä, jotka sisältävät mm. informaatiota proteiinien tuottamiseen ja ohjaavat solujen toimintaa. Erilaiset geenimuodot voivat vaikuttaa siihen, miten keho käsittelee lääkeaineita, sekä siihen, miten lääkkeet vaikuttavat kehoon. Lisäksi lääkkeen teho voi vaihdella esimerkiksi iästä, sukupuolesta, painosta, muista käytössä olevista lääkkeistä johtuen.

Miksi lääkehoidossa geneettinen yksilöllisyys on otettava huomioon?

Tietyt geenit voivat vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti keho hajottaa ja poistaa eri lääkeaineita. Tämä voi johtaa siihen, että jotkin lääkkeet vaikuttavat hitaammin tai nopeammin eri ihmisillä. Tämä saattaa vaikuttaa hyvin oleellisesti hoidon tehokkuuteen ja turvallisuuteen.

Geenit voivat myös vaikuttaa siihen, miten herkkiä tai vastustuskykyisiä ihmiset ovat eri lääkkeitä kohtaan. Esimerkiksi geenien variantit voivat lisätä alttiutta haittavaikutuksille tiettyjen lääkkeiden käytön yhteydessä.

Lisäksi geenit voivat vaikuttaa siihen, miten eri lääkkeiden yhdistelmät toimivat yhdessä. Eri lääkeyhdistelmät voivat vaikuttaa lääkkeiden tehokkuuteen ja turvallisuuteen. Lääkäreiden on tärkeää ottaa huomioon potilaan perinnöllinen tausta ja geneettinen profiili lääkitystä määrätessään.

Miksi geenitestaus kannattaa?

Geenitestin avulla pystytään arvioimaan tarkemmin etukäteen, miten jokin lääkeaine vaikuttaa. Lääkkeiden hyödyt ja haitat voitaisiin lukea suoraan perimästämme hakuammunnan sijaan. Yritys ja erehdys vai testaus ja kerralla paras vaihtoehto?

Evogenom toi sovellukseen uutuuden turvallisten lääkkeiden valintaan. Evogenom Lääkkeet-paketissa tutkitaan esimerkiksi SLCO1B1-geenin muunnos (rs4149056 C-alleeli), joka on statiinien lihashaittavaikutusten taustalla. Metabolia on C-alleelin suhteen muuttunut ja sivuvaikutusten riski on suurempi tiettyjä statiinilääkkeitä käytettäessä. Suomalaisista SLCO1B1-geenin muutoksen suhteen CC-genotyypin kantajia on noin 4 % ja TC-genotyypi noin 32 % (Käypähoito). Geenitestin tekeminen todella kannattaa! Suosittelemme aina kääntymään ammattilaisten puoleen lääkehoidossa!

28 euron arvoisen Lääkkeet-lisäpaketin pystyy ostamaan Painonpudotus-, Feel- tai Move-paketin yhteydessä!

(Geneettinen alttius ja muut riskitekijät statiinien aiheuttamien lihashaittavaikutusten taustalla. Käypähoito. 27.10.2020)


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor