Blogi

Painonpudotuksen voima rasvamaksaa vastaan

Evogenomin sovelluksessa on jälleen uusi ominaisuus: Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa. Tämän ominaisuuden tulos on erityisen tärkeä tieto vaihdevuosi-ikäisille ja sitä lähestyville naisille! Ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta uutisoitiin hiljattain mediassa ja tutkijamme nappasivat tämän geneettisen ominaisuuden osaksi Painonpudotus-pakettia. Miksi tämän ominaisuuden selvittäminen on tärkeää? Jatka lukemista ja ymmärrä hyöty!

Maksa on monitoimikone

Maksa on tärkeä elin kehossa, joka ei anna heti merkkejä voidessaan huonosti. Maksalla on satoja tehtäviä kuten pilkkoa lääkeaineita, alkoholia, elimistön tuottamia haitallisia aineita sekä kehon ulkopuolelta tulevia kemiallisia aineita. Maksa on tärkeä osa ruoansulatusta, sillä se tuottaa sappea. Maksa tuottaa myös valkuaisaineita ja varastoi ravintoaineita, vitamiineja, sokereita ja rasvaa säännöstellen niitä verenkiertoon. Maksan vointi heijastuu siis suoraan kehomme hyvinvointiin.

Rasvamaksa jo joka neljännellä suomalaisella

Rasvamaksa tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että maksaan on varastoitunut liikaa rasvaa, joka ei sinne normaalisti kuulu. Rasvamaksasta puhutaan kun maksan rasvapitoisuus ylittää 5 %:a. Suomessa rasvamaksaa verrataan jo kansantauteihin sen yleisyyden puolesta. Normaalia tukevampi keskivartalo vihjaa rasvamaksaan. Arviolta 70-80 %:lla vyötärölihavista on rasvamaksa ja naiset ovat herkempiä myös tässä asiassa. Liikunta ja jo 5 % painonpudotus saavat aikaan maksaa helliviä tuloksia. Ainut lääke rasvamaksaan on siis elintapojen parantaminen.

Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa lisää PNPLA3-geenin tietty muoto (p.I148M -variantti) erityisesti vaihdevuosi-iässä kun muutoksia tulee estrogeenitasoihin eli hedelmällinen ikä vaikuttaa suojaavan naisia rasvamaksataudilta. Osalle naisista kehittyy nopeastikin rasvamaksa vaihdevuosien jälkeen. Tutkimuksessa havaittiin, että mitä lihavampi ihminen oli, sitä suurempi riski hänellä oli rasvamaksaan kun tähän yhdistettiin alttiutta lisäävä geenimuoto. 

Mikäli sinulla on ylipainoa ja mietit, miten saada pysyviä muutoksia elintapoihisi, olemme luoneet Painonpudotus-paketin avuksi pysyviin muutoksiin. Pysyvät muutokset tapahtuvat pienin askelin mutta niillä on sitäkin suurempi vaikutus pitkällä aikavälillä! Pidä huoli itsestäsi ja maksakin kiittää!

(Lähteet: Munuais- ja maksaliitto, Terveyskirjasto, Cherubini et al. Interaction between estrogen receptor-α and PNPLA3 p.I148M variant drives fatty liver disease susceptibility in women. Nature Medicine (2023). https://www.nature.com/articles/s41591-023-02553-8)


Tags:

Google Play Store App Store
  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com
Avainlippu
Epassi
LeWell
Medifon
Smartum
Kuntomaailma
Diagfactor