Blogi

Mikä vaikutus geeneillä on painonhallinnassa?

Liikunnan lisäksi painoomme vaikuttavat ruokavalio ja geenit. Geenit puolestaan säätelevät sekä ruokailutottumuksiamme että ruoasta saatavien kaloreiden käyttöä. Mutta missä määrin geenit vaikuttavat ja ovatko painonhallinnan yritykset tuhoon tuomittuja, jos omistaa “vääränlaiset” geenit?

Mikä tekee toisista todennäköisemmin ylipainoisia kuin toisista?

Moni kypsyttelee ajatusta joulunpyhien aikaan ja kesää kohden: ”tammikuussa sitten aloitan ruokaremontin” tai ”kesäksi kuntoon”. Vuoden alussa moni kuntosali täyttyykin innokkaista lupailijoista. Mutta niin kuin moni tietää, liikunta ei yksistään riitä painonpudotukseen, vaan ruokavaliolla on jopa suurempi rooli. Myös geeneillä on tutkimusten mukaan vaikutusta painoon. On hyvä kuitenkin tiedostaa, että monella eri tekijällä on osuutensa asiaan kilojen kertyessä vyötärölle.

Mutta mikä tekee toisista todennäköisemmin ylipainoisia kuin toisista? Kolme seikkaa on hyvä tiedostaa: syödyt kalorit, varastoidut kalorit ja poltetut kalorit.

Geenit vaikuttavat näläntunteeseen ja kalorien käyttöön

Geenien vaikutus voi näkyä ruokahalussamme ja kylläisyyden tuntemisessa. Joidenkin perinnöllisten ominaisuuksien johdosta esimerkiksi ruokahalu on erityisen korostunut päätöksentekojärjestelmässä. Näin ollen energiantarve ei ole suorassa suhteessa ruokahaluun, vaan ruokahalu on hivenen suurempi kuin mitä elimistö itse asiassa tarvitsisi.

Geenit voivat vaikuttaa esimerkiksi kylläisyyden tunteeseen.

Pitkällä aikavälillä nyky-yhteiskunnassamme tämä johtaa painonnousuun, vaikka olisit syönyt vain silloin, kun sinulla on nälkä. Evogenomin Painonpudotus-geenitestin avulla voit helposti selvittää, onko näläntunteesi kenties korostunut, vaikka energiansaannin suhteen sille ei olisikaan tarvetta juuri sillä hetkellä.

Geenien rooli korostuu myös siinä, kuinka elimistö jakaa rasvaksi muutetut kalorit kehoomme. Joillekin rasva kertyy vatsaan, kun taas toisilla se tuntuu jakautuvan tasaisesti ympäri kehoa. Lisäksi on vielä kiistelty aineenvaihdunta, eli kuinka tehokkaasti keho kuluttaa kaloreita.

Terveillä elintavoilla on geenejäkin suurempi vaikutus

Niin sanottuja lihavuusgeenejä on kyllä olemassa ja näin ollen on ihmisiä, jotka lihovat herkemmin. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että näitä lihavuusgeenejä vastaan pystyy taistelemaan, ja niiden vaikutukset pystyy jopa kumoamaan terveellisen ruokavalion avulla. Eli tässäkin tapauksessa elintavoilla on suurempi merkitys onnistumisen kannalta.

(Treated, Duodecim)


Tags:

  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com