Painonpudotuksen ruokavalio: hiilihydraatit vai rasva ja proteiini?
26 heinäkuun, 2023 | Evogenom
Omakohtaisia kokemuksia on paljon ja onnistumisen ilo kannustaa muitakin kokeilemaan samaa dieettiä. Osalle kokeilijoista se toimii, osalle ei. Eikä syynä aina suinkaan ole ruokavaliosta lipsuminen. Turhaan ei itseään kannata syyttää, mikäli kaverilla huimia tuloksia tuottanut ruokavalio osoittautuu omalla kohdalla toimimattomaksi. Se, mikä toimii ja mikä ei, johtuu yksilöllisistä eroista kehossamme pohjautuen geeniemme eroihin.
Painonpudotuksen tueksi rakennettu Painonpudotus-geenitesti vinkkaa sopivimmat ravintoaineet juuri sinulle, jotta voit löytää suoraan itsellesi toimivan ja terveellisen ruokavalion. Erilaiset geenimuodot aiheuttavat aineenvaihdunnallisia eroja yksilöiden välille. Myös ruokahalu, energian varastoituminen ja painon pudottamisen haastavuus ovat geeniemme säätelemiä.
Ruokavalion sopivuuden lisäksi eroja on yksinkertaisesti siinä, kenellä varastoitunut rasva poistuu kehosta nopeammin. Rasvasolujen määrä kehossa ei itseasiassa pienene laihdutuksen myötä. Rasvasolujen koko kuitenkin pienenee, kun rasvarakkulat menettävät niihin varastoitunutta rasvaa. Mitä enemmän rasvaa on kehossa, sitä nopeammin se poistuu ruokavalio- ja liikuntamuutoksin. Rasvaprosentin ollessa jo lähtötilanteessa pieni keho pitää tiukemmin kiinni jäljellä olevasta energiavarastostaan.
Erilaiset FTO-genotyypit näyttävät tutkimusten valossa reagoivan eri tavalla painonpudotusyrityksiin. Kiinnostavaa on, että lihavuudelle altistava FTO-genotyyppi mahdollisti suuremman painonpudotuksen. Toisaalta tutkimuksessa myös huomattiin, että FTO-genotyypin homologisen alleeliparin omaavien koehenkilöiden painot erosivat toisistaan huomattavasti enemmän. Ilmiö saattaa selittyä sekä painon kertymisen että laihduttamisen helppoudella, jolloin toistuvat laihdutusyritykset johtavat painon jojoiluun.
(Xiang L, Wu H, Pan A, Patel B, Xiang G, Qi L, Kaplan RC, Hu F, Wylie-Rosett J, Qi Q. FTO genotype and weight loss in diet and lifestyle interventions: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2016 Apr;103(4):1162-70.)
Usein saattaa unohtua, että hiilihydraattien lisäksi myös rasva ja proteiini ovat energiaravintoaineita. Ne siis sisältävät kaloreita siinä missä hiilihydraatitkin. Myös puhdas alkoholi sisältää runsaasti energiaa. Kaikkien näiden sisältämä energia voi yhtä lailla muuntua rasvavarastoiksi kehoon, mikäli kehon energiankulutus on vähäisempää kuin sen saanti. 1 g kutakin ravintotekijää sisältää seuraavan määrän energiaa:
rasva: 9 kcal
alkoholi: 7 kcal
proteiini: 4 kcal
hiilihydraatti: 4 kcal
kuitu: 2 kcal
(Fineli: Ravintotekijä: energia, laskennallinen. 2023)
Painonpudotus-geenitesti suuntaa ruokavaliosi painonpudotuksen kannalta tehokkaimpiin ravintoaineisiin. DNA:sta saatava tieto on muuttumatonta ja auttaa pääsemään kohti pysyvää muutosta. Hyödynnä uusin teknologia ja koe pysyvä muutos uusin silmin!