Blogi

Ilkan hyvinvointimatka – osa 1

Tervetuloa seuraamaan Ilkan hyvinvointimatkaa kohti keveämpää arkea! Tässä blogisarjassa pääsemme kurkistamaan Ilkan arkeen ja millaisia hyvinvointirutiineja hän omaksi hyväkseen toteuttaa.

Lähtötilanne

190 cm ja 110 kg, jopa 110+ kg. Peilit on pitänyt kiertää kaukaa kevään jälkeen. Vaatteet istuvat, kun minä seison. Ja sitten iso virhe, kokovartalopeili… Totuutta ei voi välttää, nyt alkaa mahan karkotus.

Joskus nuorempana paino putosi pelkästään ajatuksen voimalla, nyt jokainen kilo istuu tiukassa. Ja kun muutaman kilon pudottaa, riittää viikonloppu herkuttelua ja hups, taas aloitetaan alusta. Nytpä siis lähden tähän urakkaan tiede edellä. Olen tehnyt Evogenomin geenitestin ja haen sieltä onnistumisen eväitä. En kuitenkaan halua rääkätä mukavuudenhaluista minääni liikaa.

Geenitulokset

Katsotaanpa tuloksiani: aineenvaihduntani on nopea, tosin huomaan kyllä sen hidastuneen melkoisesti iän karttuessa. Ruokahalu on normaali ja painonpudotuksen pitäisi olla… helppoa? Geenien mukaan minulla on kohonnut napostelutaipumus ja pakko tunnustaa, että näin on. Lisäksi testin mukaan syömisen tuoma hyvän olon tunne vaatii normaaleja suurempia annoskokoja. Pitänee myös paikkaansa, vaikka olen tietoisesti pyrkinyt pienentämään annoskokoja.

Mitä muuta oleellista löydän testistä? Tämä on jo hankalampi tulos, ainakin jos haluisin noudattaa trendikkäitä laihdutusohjelmia. Niissä useimmissa nautitaan runsaasti valkuaisaineita ja vähennetään hiilihydraatteja. Minun elimistöni toimii juuri toisin päin. Valkuaisaineet muuttuvat turhan tehokkaasti energiaksi. Päivittäisestä energiasta vain 15% saisi tulla valkuaisaineista. Tässä onkin minulle haastetta tarjolla – perinteinen suomalaisjurrikka, joka rakastaa hyvää lihaa. Mutta yritetään.

Entäpä sitten rasvat? No kappas, perimä mahdollistaa ketodieetin eli korkearasvaisen ruokavalion! Ja jos rasvan osuus energiansaannista on yli 30%, korostuu rasvan laatu. On panostettava monityydyttämättömiin rasvoihin, siis kasvisperäisiin rasvoihin. Tuo rasvan laatu ei ole yllätys, mutta en olisi osannut odottaa, että voisin laihtua rasvan avulla.

Kuitujen lisääminen ei minun tapauksessani helpota painonpudotusta, mutta ovathan nuo muutoin tärkeitä. Ihan hyvä tieto sinänsä, sillä en oikein pidä kaurapuurosta. Tuloksissani lukee, että kehoni hyödyntää normaalisti hitaita hiilihydraatteja.

Geenieni mukaan liikunta on ensiarvoisen tärkeää painonpudotuksessa. Odotettu tulos. Näistä saan kasaan itselleni suunnitelman.

Rutiinit tekevät tulokset

Geenit on siis selvitetty. Nyt sitten tottumusten ja tapojen kimppuun. Sillä tavallisesti jos on hyvä päivä, palkitsen itseäni herkuilla. Jos on huono päivä, lohdutan itseäni herkuilla. Eli tiedossa kova kuri ja seuranta. Täytyy myös panostaa lepoon – kunnon yöunet ja liikunnan jälkeen aikaa palautumiselle. Näillä eväillä kohti hyvinvointimatkaa, katsotaan kuinka äijän käy.


Tags:

  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com