Blogi

Olet ainutlaatuinen, koska DNA

Me ihmiset olemme isossa kuvassa melko samanlaisia, mutta hassua kyllä, niin kovin ainutlaatuisia. Selitys molempiin löytyy DNA:sta. DNA, eli deoksiribonukleiinihappo, on kuin elämän käsikirjoitus, joka määrittelee millaisia olemme fyysisesti ja osittain myös henkisesti. Sukelletaanpa hieman syvemmälle ja tutkaillaan miksi juuri sinä olet ainutlaatuinen DNA:si ansiosta.

Geneettisesti ainutlaatuinen yhdistelmä

DNA koostuu neljästä emäksestä: adeniini (A), tymiini (T), guaniini (G) ja sytosiini (C). Nämä emäkset muodostavat pareja ja niiden järjestys määrittää geneettisen koodimme. Tämä koodi ohjaa solujemme toimintaa ja vaikuttaa kaikkeen ulkonäöstämme aineenvaihduntaamme.

Vaikka jaamme 99,9 % DNA:sta muiden ihmisten kanssa, tuo 0,1 % ero tekee kuitenkin meistä jokaisesta ainutlaatuisen. Tämä pieni ero vaikuttaa esimerkiksi silmien väriin, hiusten rakenteeseen, ihoon, uneen, palautumiseen, siihen miten reagoimme lääkkeisiin sekä lukemattomiin muihin asioihin. Lisäksi ympäristötekijät, kuten ravinto ja elintavat, voivat vaikuttaa siihen, miten geenimme ilmenevät.

Geneettiset mutaatiot ovat muutoksia DNA-sekvenssissä. Vaikka sana “mutaatio” saattaa kuulostaa pelottavalta, suurin osa mutaatioista on harmittomia ja osa niistä voi jopa olla hyödyllisiä. Esimerkiksi mutaatio voi antaa suojaa tiettyjä sairauksia vastaan tai parantaa kykyämme sopeutua ympäristöön.

Tutustu geneettisiin ominaisuuksiisi

DNA siis tekee meistä jokaisesta ainutlaatuisen. Se määrittelee, millaisia olemme ja miten reagoimme ympäristöömme. Joten seuraavan kerran, kun katsot peiliin muista, että olet ainutlaatuinen – kiitos DNA:si. Jos taas haluat kurkistaa peilikuvan taakse ja tutkia tarkemmin ainutlaatuista itseäsi, olet tervetullut Evogenomin tarjoamalle matkalle oman DNA:si hienoihin ja kiehtoviin maisemiin.


Tags:

  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com