Palautuminen on yksilöllistä – kuinka sinun kehosi palautuu?
11 huhtikuun, 2025 | Evogenom
Kuvittele hetki: olet eilen tehnyt tehokkaan treenin ja tänä aamuna lihaksesi tuntuvat jäykiltä, ja energiatasot ovat matalalla. Uni on ollut levottomampaa, sillä teit treenin myöhään illalla. Vaikka treeni meni hyvin, olo on kaikkea muuta kuin virkeä. Tiedätkö, että syy ei välttämättä ole liian kovassa rasituksessa – vaan geeneissäsi piilevässä viestissä, jota et ehkä vielä ole oppinut kuuntelemaan?
Tutkimusten mukaan naisen palautumiseen vaikuttaa useampi tekijä: hormonikierto, ravitsemus, vuorokausirytmi, kuormitustaso – ja yhä useammin esiin nousee myös geeniperimän rooli. Geenit siis vaikuttavat palautumiseen yhdessä ympäristötekijöiden kanssa. Geenien ymmärtäminen ei ole vain kiinnostavaa, vaan se auttaa palautumisen optimoimiseen ja oman jaksamisen tukemiseen.
Fyysisellä palautumisella tarkoitetaan elimistön kykyä palautua rasituksesta. Se ei ole vain lihasten rentoutumista, vaan monivaiheinen prosessi, johon osallistuvat mm. hermosto, immuunijärjestelmä, hormonitoiminta ja aineenvaihdunta. Palautuminen vaikuttaa siihen, kuinka usein ja tehokkaasti pystymme harjoittelemaan ilman ylikuormituksen tai rasitusvammojen riskiä.
Fyysinen palautuminen on kokonaisvaltainen prosessi, johon osallistuvat kehon kudokset, immuunijärjestelmä ja hermosto. Se kuinka nopeasti palaudut, ei ole vain kiinni siitä mitä syöt tai kuinka paljon nukut, myös perimäsi vaikuttaa taustalla.
Joillakin tietyt geenimuunnelmat voivat altistaa tavallista voimakkaammalle tulehdusreaktiolle liikunnan jälkeen. Tämä ei tarkoita, että kehosi olisi heikko, vaan sen yksilöllistä tapaa reagoida rasitukseen – ja se voi näkyä hitaampana palautumisena tai lihasarkuutena.
Oli sitten kyse ruuhkavuosista tai muusta elämää kuormittavasta tilanteesta, on sillä vaikutuksensa koko kehoon. Niin myös palautumiseenkin. Tällaisessa tilanteessa on hyvä pysähtyä hetkeksi arvioimaan kokonaiskuormaa. Kehomme reagoivat eri tavalla, emmekä voi verrata jaksamistamme toisiin.
Moni nainen tunnistaa sen: joinain hetkinä treeni kulkee, toisinaan taas ei. Geenien ja hormonitoiminnan yhteisvaikutus selittää vaihtelua energiatasoissa ja palautumisessa. Tämä on meillä hyvin yksilöllistä. Esimerkiksi matala estrogeenitaso voi lisätä tulehdusalttiutta ja hidastaa kudosten korjaantumista. Toisaalta estrogeenin tiedetään suojaavan lihaksia vaurioilta tietyissä kierron vaiheissa. Tämä tarkoittaa sitä, että palautumiskyky voi vaihdella yksilöllisesti sekä kuukautiskierron eri vaiheissa.
Oikean tiedon avulla voit ajoittaa treenisi kehosi rytmiin sopivaksi – ja välttää turhautumista. Vaikka geenit luovat lähtökohdat, voit vaikuttaa palautumiseesi monin tavoin. Kun ymmärrät omat vahvuutesi, voit tehdä juuri sinulle sopivia valintoja.
Kun tunnet oman palautumiskykysi ja opit tukemaan sitä oikein, voit saada enemmän irti liikkumisesta, ehkäistä ylikuormitusta ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Geeniperimää emme voi muuttaa, mutta sen tunteminen antaa mahdollisuuden tehdä viisaampia valintoja – arjessa ja treenissä.
Jokainen keho on ainutlaatuinen. Kehittämämme geenitesti Women’s Balance auttaa sinua ymmärtämään, miten juuri sinun kehosi toimii – ja palautuu. Se auttaa sinua optimoimaan päivittäisen energiatasosi. Lisää energiaa, lisää hyvää oloa.