Blogi

Ylirasitus: treenaatko liikaa?

Oletko miettinyt, mikä on pohjimmainen tavoitteesi, kun liikut ja treenaat? Laihtuminen, terveys, voima, liikkuvuus, tasapaino vai hyvinvointi? Liikunnan tarkoitus on edistää hyvinvointia ja terveyttä, mutta siihen nähden moni treenaa liian kovaa ja liian isoilla painoilla.

Yhteiskunta on ajautunut yhä suorituskeskeisempään suuntaan. Moni suorittaa työn lisäksi nyt myös vapaa-aikaansa, eikä kehon anneta palautua kunnolla. Toki jossain määrin on hyvä olla suunnitelmallinen ja asettaa itselleen konkreettisia tavoitteita, mutta maltti ja tolkku liikkumisessakin kannattaa.

Kuinka kauan keholla kestää palautua treenistä?

Palautumiseen tarvittava aika vaihtelee treenin voimakkuuden sekä treenaajan yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Perimänsä ansiosta toiset palautuvat toisia nopeammin ja kokevat vähemmän lihaskipua treenin jälkeen. Toisia taas treenit väsyttävät selvästi enemmän ja he vaativat pidemmän lepoajan.

Myös treenaajan kunto vaikuttaa palautumiseen. Kun lähdetään treenaamaan ihan nollista, kannattaa varautua siihen, että palautuminen voi kestää jopa viikonpäivät. Hyväkuntoiselta treenaajalta taas palautuminen samasta treenistä saattaa viedä korkeintaan muutaman päivän. Omaa kuntoaan hiljalleen nostamalla palautuminen siis nopeutuu. Kilpaurheilijat voivat treenata jopa useita tunteja päivässä, sillä he ovat askel askeleelta totuttaneet kehoaan kovaan treeniin.

Ylirasitus eli ylikunto

Treenaamisen suhteuttaminen muuhun elämään on tärkeää ja jokaisen olisi hyvä tarkastella omaa henkistä ja fyysistä kuormitustaan. Liikunnan lisäämisestä hyötyy aina tiettyyn pisteeseen asti, mutta tällekin tulee vastaan niin sanottu kulminaatiopiste. Tällöin liikunnan määrän lisäämisestä ei ole enää hyötyä, enemminkin päinvastoin. Jos stressitaso ovat valmiiksi korkealla ja treenaat vielä siihen päälle kovalla tahdilla, niin stressitaso jatkaa kyllä nousuaan.

Kun keho ei ehdi palautua, ylikunto eli ylirasitustila saattaa hiipiä salakavalasti arkeen. Ylirasitustilan oireita voivat olla esimerkiksi:

  • Ärtymys
  • Väsymys
  • Leposykkeen nousu
  • Unihäiriöt
  • Hormonaaliset ongelmat

Pahimmillaan rasitustila voi jäädä päälle, jolloin palautuminen siitä saattaa kestää jopa useita kuukausia. Jos siis huomaat rasitustilan oireita, niin vähennä harjoittelun määrää reippaasti. Jos tämäkään ei auta, niin kannattaa pitää ainakin parin viikon täysi tauko liikunnasta. Palautumisen aikana kannattaa kiinnittää huomiota myös omaan nukkumiseensa, sillä laadukkaalla ja riittävän pitkällä yöunella on suuri merkitys.

Vaaditko itseltäsi aina vain enemmän?

Liikkumisen ilo olisi hyvä pitää mielessä. Jos saat hyvää mieltä ja energiaa esimerkiksi viiden kilometrin juoksulenkistä, niin miksi puskea ja tähdätä koko ajan pidemmälle ja kovemmin? Kannattaa miettiä, olisiko hyvä olo parempi tavoite puolimaratonin sijasta.

Olivat tavoitteesi sitten mitkä tahansa, on tärkeää kuunnella itseään ja valita treeni sen mukaan, mikä sopii juuri tämänhetkiseen elämäntilanteeseesi. Näin voit välttyä ylikuormituksen kehittymiseltä.

Liikkumisen tueksi suosittelemme Move-geenitestiämme. Sen avulla voit selvittää mm. luontaisen harjoittelun jälkeisen palautumisen. Lisäksi geenitesti antaa tietoa muun muassa vahvuuksistasi voima- ja kestävyysharjoittelun suhteen. Tutustu Move-geenitestiimme täältä.


Tags:

  • Ahlmaninkatu 2 E
  • 40100 Jyväskylä
  • 050 373 4935
  • info[a]evogenom.com