Sama dieetti ei sovi jokaiselle – syynä geenit

January 26, 2021 | Evogenom

Räätälöity dieetti

Jokainen meistä on perimältään ainutlaatuinen, uniikki yksilö, lukuun ottamatta identtisiä kaksosia, jotka ovat geneettisesti täysin samanlaisia. Jos lähestulkoon jokainen meistä on erilainen, niin miten voimme olettaa, että samanlaisesta dieetistä tai ruokavaliosta olisi hyötyä kaikille?

 

Joku on saattanut pudottaa kymmeniä kiloja esimerkiksi vähähiilihydraattisella dieetillä ja vannoo sen nimeen. Toiselle taas sama dieetti ei tunnu tehoavan tai sopivan ollenkaan. Syy saattaa löytyä perimästämme. Geenit nimittäin määräävät, miten tietyt ravinto-aineet ja ruokavaliot vaikuttavat meihin.

 

Geneettisistä syistä johtuen esimerkiksi terveydellisesti liian rasvainen ruokavalio voi altistaa toiset kolesterolin nousulle, jolloin varsinkin kovaa rasvaa kannattaisi välttää. Pitkällä aikavälillä rasvainen ruokavalio voi myös altistaa toiset herkemmin sydän- ja verisuonitaudeille, kuten sepelvaltimotaudille.

 

Painonpudotuksessa puolestaan on havaittu että, joillakin ihmisillä rasvansaanti hidastaa laihtumista enemmän, mikä myös antaa edun tietynlaisen ruokavalion suhteen. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota hyvänlaatuisten rasvojen saantiin ja karsia turhat pois, jolloin painonpudotus helpottuu. Tietty geenimuunnos taas voi saada hiilihydraatit varastoitumaan herkemmin rasvaksi. Pystymme kuitenkin elintavoillamme vaikuttamaan painoomme, joten terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla on suuri merkitys.

 

Lue lisää geenien vaikutuksista painohallintaan ja ruokavalioon Premium-geenitestimme esimerkkiraportista.

 

Tuoko tulevaisuus perimän perusteella räätälöidyt yksilölliset ruokavaliot?

 

Vielä on paljon tutkittavaa ravinnon ja geenien yhteisvaikutuksista, jotta tarkkoja yksilölle suunnattuja ruokavalio-ohjeita voitaisiin antaa. Tälle on oma suhteellisen tuore tutkimussuuntauksensa, nutrigenetiikka, jossa kartoitetaan juuri yksilöllisiä eroja siitä, miten ruoka vaikuttaa terveyteen. Tulevaisuudessa tarkemmin yksilöity ruokavalio voi olla siis hyvinkin mahdollista perimän kautta.

 

Jos jäit miettimään, mitä tällä hetkellä tiedetään, ja haluat saada lisää tietoa asian suhteen, geenitesteistämme löytyy sekä painonhallintaan että ravintoon liittyvät osa-alueet. Näitä voit käyttää lisäapuna, kun haluat esimerkiksi suunnitella painonpudotuksen kannalta sopivaa ruokavaliota tai selvittää, miksi paino ei tunnu putoavan.

 

Lähteet: Terveydentukipilarit