Mikä vaikutus geeneillä on painonhallinnassa?

January 19, 2021 | Evogenom

Geenit painonhallinta ruokavalio

Liikunnan lisäksi painoomme vaikuttavat ruokavalio ja geenit. Geenit puolestaan säätelevät sekä ruokailutottumuksiamme että ruoasta saatavien kaloreiden käyttöä. Mutta missä määrin geenit vaikuttavat, ja ovatko painonhallinnan yritykset tuhoon tuomittuja, jos omistaa “vääränlaiset” geenit?

 

 

Mikä tekee toisista todennäköisemmin ylipainoisia kuin toisista?

 

Moni kypsyttelee ajatusta joulunpyhien aikaan: ”tammikuussa sitten aloitan ruokaremontin” tai ”sitten kyllä aloitan painonpudotuksen”. Vuoden alussa moni kuntosali täyttyykin innokkaista lupailijoista. Tänä vuonna koronapandemia tuo toki ristiriitaisia ajatuksia siitä, voiko kuntosalille edes mennä. Onneksi on muitakin tapoja liikkua, hyvin turvavälein.

 

Mutta, niin kuin moni tietää, liikunta ei yksistään riitä painonpudotukseen, vaan ruokavaliolla on jopa suurempi rooli. Myös geeneillä on tutkimusten mukaan vaikutusta painoon. On hyvä kuitenkin tiedostaa, että monella eri tekijällä on osuutensa asiaan kilojen kertyessä vyötärölle. Mutta mikä tekee toisista todennäköisemmin ylipainoisia kuin toisista? Kolme seikkaa on hyvä tiedostaa: syödyt kalorit, varastoidut kalorit ja poltetut kalorit.

 

Geenit vaikuttavat näläntunteeseen ja kalorien käyttöön

 

Geenien vaikutus voi näkyä ruokahalussamme ja kylläisyyden tuntemisessa. Joidenkin perinnöllisten ominaisuuksien johdosta esimerkiksi ruokahalu on erityisen korostunut päätöksentekojärjestelmässä. Näin ollen energiantarve ei ole suorassa suhteessa ruokahaluun, vaan ruokahalu on hivenen suurempi kuin mitä elimistö itse asiassa tarvitsisi.

 

Geenit painonhallinta ruokahalu
Geenit voivat vaikuttaa esimerkiksi kylläisyydentunteeseen.

 

Pitkällä aikavälillä nyky-yhteiskunnassamme tämä johtaa painonnousuun, vaikka olisit syönyt vain silloin, kun sinulla on nälkä. Premium geenitestillämme voit helposti selvittää, onko näläntunteesi kenties korostunut, vaikka energiansaannin suhteen sille ei olisikaan tarvetta juuri sillä hetkellä.

 

Geenien rooli korostuu myös siinä, kuinka elimistö jakaa rasvaksi muutetut kalorit kehoomme. Joillekin rasva kertyy vatsaan, kun taas toisilla se tuntuu jakautuvan tasaisesti ympäri kehoa.

 

Sitten vielä se kiistelty aineenvaihdunta eli kuinka tehokkaasti keho kuluttaa kaloreita.

 

Terveillä elintavoilla on geenejäkin suurempi vaikutus

 

Niin sanottuja lihavuusgeenejä on kyllä olemassa ja näin ollen on ihmisiä, jotka lihovat herkemmin. Tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että näitä lihavuusgeenejä vastaan pystyy taistelemaan, ja niiden vaikutukset pystyy jopa kumoamaan terveellisen ruokavalion avulla. Eli tässäkin tapauksessa elintavoilla on suurempi merkitys kokoosi.

 

Etätöiden ja tämänhetkisten rajoitusten myötä pystymme panostamaan sitäkin paremmin ruokailurytmiimme ja myös siihen, mitä suuhun laitamme. Pienillä muutoksilla kohti tätä vuotta!

 

Geenitestimme avulla voit selvittää, miten geneettiset tekijät voivat vaikuttaa juuri sinun painonhallintaasi. Lue lisää geenitestiemme sisällöstä.

 

Artikkelissa käytetyt lähteet: Treated, Duodecim