Geenitesteillä lisämotivaatiota elämäntapamuutokseen

January 5, 2021 | Evogenom

Elämäntapamuutos

Moni on uuden vuoden kunniaksi tehnyt terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä lupauksia. Yksi päättää jättää pois alkoholin ja toinen päättää laihduttaa. Aina lupausten pitäminen ei ole helppoa. Tieto siitä, miksi elämäntapamuutos kannattaisi tehdä, ja mitkä asiat epäonnistumiseen vaikuttavat, voi olla ratkaiseva tekijä onnistumisessa.

 

Hyvä syy lopettaa alkoholin käyttö

 

Tipaton tammikuuSanonta ”tieto lisää tuskaa” ei päde tässä löydöksessä! Yksi perinteisistä uudenvuodenlupauksista on tipaton tammikuu, jolla on tunnetusti monia terveysvaikutuksia. 

 

Tiesitkö, että tutkimuksissa on löydetty suomalaisissa esiintyvä serotoniinireseptorin muunnos, joka aiheuttaa impulsiivista käytöstä erityisesti alkoholia nautittaessa. Tämä niin sanottu rähinäviinageeni kannattaa tarkastuttaa, sillä tieto ei välttämättä lisää tuskaa, vaan saattaa oikein käytettynä olla avain elämäntapamuutokseen.

 

Käytännönläheisenä yhteensattumana myös tämän geenin salat sisältyvät Sport-geenitestiimme, ja ainakaan meidän tietääksemme ei mikään muu taho tarjoa tämän geenin testausta, saati sitten sopuhintaan! Jos kavereiden kertomukset epäilyttävät, suunnista verkkosivuillemme tarkistamaan asian todellinen laita. 

 

Ruokahalumme on kivikautista

 

kivikautinen ruokahalu

Lihominen on perimän säätelemää, mutta se on harvoin niin voimakasta, että voisi sanoa geeniesi olevan yksinomaan syy lihavuuteen. Tutkimuksissa on löydetty vain muutamia vaikeaa lihavuutta aiheuttavia geenimutaatioita, joten harvoin yksi geeni on syyllinen.

 

Lihavuudelle altistavia geenejä sen sijaan tunnetaan noin viisisataa. Valtaosa vaikuttaa ruokahaluun eikä siis hidasta aineenvaihduntaa niin kuin monesti luullaan. Tämä voi vaikuttaa siihen, kuinka helposti tunnet kylläisyyttä tai kuinka helposti tekee mieli kaloripitoisia ruokia. Geenitestillämme pystyt selvittämään geneettisiä ominaisuuksia esimerkiksi juuri napostelutaipumukseen, makeanhimoon tai ruokahaluun. Esimerkkiraportista näet, mitä geenitesti voisi kertoa sinulle ruokalutottumuksistasi.

 

Uskotaan, että kaikilla suomalaisilla on näitä lihavuudelle altistavia geenejä lievässä muodossa. Geeniarpajaisissa on käynyt huono onni yhdistelmän suhteen, ja jotkut täten lihovat herkemmin kuin toiset. Viidestäsadasta tunnetusta geenistä syntyy jo valtavasti erilaisia lihomiseen vaikuttavia geeniyhdistelmiä. Syöminen etenkin muinoin on ollut evoluution kannalta elintärkeää, joten siihen on täytynyt valjastaa iso joukko geenejä avuksi.

 

Lähde: Diabetes Lehti