Vaikka harjoittelin kovaa, niin tulosta ei tullut – geenitesti paljasti syyn

helmikuu 10, 2021 | Evogenom

Vaikka harjoittelin kovaa, niin tulosta ei tullut - geenitesti paljasti syyn

Edit: Tämä artikkeli on julkaistu alun perin vuoden 2019 maaliskuussa, mutta koska aihe on edelleen hyvin ajankohtainen ja kiinnostava,  päätimme hieman päivittää sisältöä ja julkaista kirjoituksen uudelleen.

Kokemukset ja kertomukset erilaisista geenitesteistä ovat olleet kasvavan kiinnostuksen kohteena, kun ihmisten tietoisuus markkinoilla olevista geenitesteistä on lisääntynyt. Aihealue on nykyisessä mielessään kuitenkin sen verran tuore, että käsitykset siitä mitä geenitesteillä voidaan selvittää, ovat useasti puutteellisia. 

 

Yleensä ihmiset käsittävät, että geenitesteillä tutkitaan sukujuuria tai esimerkiksi perinnöllisten tautien riskitekijöitä, mutta niistä voidaan saada paljon muutakin tietoa. Evogenomin Sport-geenitesti selvittää kattavasti erilaisia urheiluun ja liikunnallisuuteen liittyviä seikkoja, joita voidaan hyötykäyttää esimerkiksi oman harjoittelun tukena sekä jossain tapauksissa ne voivat myös olla perustana erilaisten lajivalintojen suunnittelussa. Sama testi toimii lisäksi hyvänä oppimateriaalina oman itsensä tuntemiselle ja tätä kautta paremmalle pärjäämiselle myös urheilussa.

 

 

Geenitesti kokemuksia – Katjan tarina

 

Tämä artikkeli on aikuisurheilua harrastavan Katjan kertomus siitä, miten geenitesti vahvisti hänen omia tuntemuksia sen takana, miten omat liikunnalliset ominaisuudet olivat ristiriidassa asetettujen tavoitteiden kanssa. Geenitesti toi konkreettisella tavalla esiin sen, miksi nuorena aloitettu ura kestävyysurheilun parissa ei tuottanutkaan haluttuja tuloksia.

 

Hän harjoitteli nuorena kovasti tavoitteenaan saavuttaa menestystä erilaisissa urheilukilpailuissa. Kesällä juostiin ja talvella hiihdettiin. Varsinainen urheilu-ura alkoi maastojuoksulla ja talvella hiihtokisoihin osallistumisella. Perinteisiin kestävyyslajeihin keskittyminen oli ehkä luonnollinen sekä ajankuvaan sopiva valinta, koska pienellä paikkakunnalla ei ollut paljon harrastusmahdollisuuksia.

 

Katja harjoitteli nuorena kovasti tavoitteenaan saavuttaa menestystä erilaisissa urheilukilpailuissa
Katja harjoitteli nuorena kovasti tavoitteenaan saavuttaa menestystä erilaisissa urheilukilpailuissa

 

Nuorena Katja kilpaili piiritasolla erilaisissa kestävyyslajeissa, mutta jotenkin sitä jo silloin huomasi, että ne “todelliset kestävyysjuoksijat” olivat asia erikseen. Runsaista harjoitusmääristä huolimatta tulokset eivät olleet odotetun mukaisia ja se lopulta johti siihen, että innostus kestävyysurheiluun alkoi hiipua. Mukaan astuivat kenttälajit, joihin Katjalla oli omien tuntemuksien mukaan paremmin lahjoja.

 

Nuoren yleisurheilijan kilpauralle tuli kuitenkin stoppi takareisivamman myötä, joka toi yli puolen vuoden katkoksen aktiiviseen lajiharjoitteluun ja jonka myötä kilpaileminen jäi sitten lopulta kokonaan.

 

Kipinä kilpaurheilulle syttyi uudelleen 27 vuotta myöhemmin

 

Vaikka nuorena aloitettu urheilu-ura tuli päätökseen, niin Katja jatkoi kuitenkin liikkumista aktiivisesti. Vuosien ajan hän lenkkeili paljon ja piti kunnostaan huolta, tosin ilman mitään määrätietoisia tavoitteita.

 

Kiinnostus yleisurheiluun oli kuitenkin myös edelleen läsnä ja lopulta kipinä aikuisurheiluun syttyikin omien lapsien urheiluharrastusten kautta. Lapsen seuratoverin äiti oli sattumalta aikuisurheilun harrastaja, jonka innoittamana myös Katja päätti tutustua lajiin. Aikuisurheilu vei heti alussa mukanaan ja sillä tiellä hän näillä näkymin jatkaa vielä pitkään.

 

Katja kertoo monipuolisen harjoittelun ja erilaisten kilpailukausien tuovat lisää mielenkiintoa tekemiseen. Tauot kilpailukauden jälkeen ovat myös kiva juttu. Nuoruuden urheilu-uraan verrattuna tavoitteet olivat tällä kertaa selkeämpiä ja kokemuksien kautta opittu tietämys ohjasi Katjaa heti hänelle sopivien urheilusuoritusten pariin.

 

Harjoittelusta Katja kertoo seitsenottelun olevan hänen juttunsa. Siinä omat ominaisuudet tulevat parhaiten esille ja harjoittelu on samalla monipuolista sekä kiinnostavaa. Katjan harjoitteluun kuuluu erilaisia lajeja, joista mieleen ovat erityisesti pituushyppy, kolmiloikka, korkeushyppy sekä pika-aidat.

 

Harjoittelun myötä kilpailumenestystä on tullut jonkin verran SM-tasolla. Katja kertoo myös 2018 osallistuneensa ensimmäistä kertaa aikuisyleisurheilijoiden MM-kisoihin Malagassa, josta irtosi komeasti viides sija seitsenottelussa. Mikäli innostus ja kunto pysyy hyvänä, niin harkinnassa olisi myös tulevat MM-kisat.

 

“Täytyy vain harjoitella kovasti ja pysyä terveenä. Olen ollut myös aina kiinnostunut itseni kehittämisestä ja kun minulle tuli mahdollisuus testata perinnöllisiä ominaisuuksiani geenitestin avulla, niin kiinnostuin välittömästi. Tein Evogenomin Sport-geenitestin, jonka kautta minulle selvisi myös se, miksi nuorena aloitettu ura kestävyysurheilun parissa ei kantanut toivottua hedelmää”, Katja pohtii.

 

Katjan mukaan geenitestin tuloksissa on erityisen kiinnostavaa se, että ne tukevat hänen omaa näkemystä hänestä itsestään
Katjan mukaan geenitestin tuloksissa on erityisen kiinnostavaa se, että ne tukevat hänen omaa näkemystä hänestä itsestään

 

Geenitestistä selvisi monia mielenkiintoisia seikkoja

 

Evogenomin Sport-geenitesti selvitti monipuolisesti erilaisia asioita, joista osaa Katja osasi odottaakin. Esimerkiksi nopeusvoimaan liittyvät ominaisuudet olivat tulosten mukaan korkealla tasolla, kun taas kestävyysominaisuudet olivat saaneet vähemmän pisteitä.

 

Huomiota herätti erityisesti nopeusvoimakapasiteettiin liittyvä kohta, josta Katja sai tulokseksi 8/10. Tulosta voidaan pitää erityisen korkeana lukemana, johon keskimäärin hyvin harva Sport-geenitestin tehnyt yltää. Harjoittelun sietäminen ja palautuminen olivat myös keskimääräistä paremmalla tasolla. Myös tietyntyyppinen ääriolosuhteiden sieto urheilusuorituksissa oli hyvällä tasolla, vaikka kestävyysominaisuudet muuten ovat heikompia.

 

Kestävyysurheiluun liittyen testi kertookin muun muassa, että tietyt perinnölliset ominaisuudet kasvattavat Katjan kohdalla kestävyyskuntoa keskimääräistä hitaammin. Toisin sanoen kestävyyskunto kehittyy heikosti. Tuloksista selviää lisäksi, että vähähappisen harjoittelun tuoma vaste näyttäytyy testituloksissa lähes olemattomana, joten korkeanpaikan leireille lähtö olisi Katjalle lähinnä ajanhukkaa.

 

Myös maksimaaliseen hapenottokykyyn kehittämiseen liittyvien geneettisten ominaisuuksien tulos oli tältä osalta keskimääräistä heikompi. Vaikka ihmisen maksimaalinen hapenottokyky ei ole kokonaan perimän muokkaama asia, niin optimaalisissa olosuhteissa hapen käyttöteho kestävyysliikunnan aikana on Katjalla myös keskivertoa alhaisempi.

 

Vammoihin liittyen testistä voidaan todeta esimerkiksi kohonnut eturistisiteen vaurioitumisriski sekä kohonnut akillesjänteen tulehtumisriski, josta Katjalla on myös konkreettista kokemusta. “Vuosien saatossa sitä on oppinut paremmin kuuntelemaan kehoaan ja oireiden ilmaantuessa osaa pitää tarvittaessa myös taukoa harjoittelusta, jolloin pahempia vammoja ei pääse syntymään niin helposti.”

 

Katjan mukaan geenitestin tuloksissa on erityisen kiinnostavaa se, että ne tukevat hänen omaa näkemystä hänestä itsestään, jolloin tietyille ominaisuuksille tai saavutetuille tuloksille ei tarvitse etsiä syitä ainoastaan ulkopuolisista lähteistä. Urheiluun liittyvien fyysisten ominaisuuksien lisäksi geenitesti toi esiin huomioita esimerkiksi stressiherkkyydestä, addiktioherkkyydestä sekä persoonallisuudesta, jotka kaikki osaltaan voivat myös vaikuttaa harjoitteluun sekä urheilusuorituksiin.

 

Geenitesti voikin auttaa ymmärtämään omia vahvuuksia sekä heikkouksia uudella tavalla
Geenitesti voi auttaa ymmärtämään omia vahvuuksia sekä heikkouksia uudella tavalla

 

Geenitesti harjoittelun tukena

 

Katjan kunto on aina ollut hyvällä tasolla, mutta tietyn pisteen jälkeen kestävyyskunto ei vain enää kehittynyt. Hän kertookin, että nuorena hän on juossut paljon ja häntä on myös juoksutettu, joten harjoituksen puute ei ainakaan ollut se syy jonka vuoksi tulokset pysyivät paikallaan. Kovan harjoittelun seurauksena hän on kuitenkin saanut hyvän peruskestävyyden, josta varmasti on ollut apua yleisurheiluun siirtymisessä. Mutta oliko muuten kova kestävyysharjoittelu osittain ajanhukkaa?

 

Katja ajattelee, että geenitesti voisi tuoda yleisesti terveydestään kiinnostuneiden ihmisten lisäksi erityistä hyötyä sellaisille ihmisille, jotka urheilevat tai muuten treenaavat paljon. Tulokset antavat paljon sellaista informaatiota, jota voi hyödyntää oman harjoittelun tukena. Kuten myös Katjan tapauksessa saimme huomata, niin ylimääräinen juokseminen ei enää parantanut merkittävästi kestävyyskuntoa, jolloin harjoitteluun käytetyt resurssit olisi ehkä voinut hyödyntää jotenkin muuten.

 

Geenitesti voikin auttaa ymmärtämään omia vahvuuksia sekä heikkouksia uudella tavalla, joka saattaa helpottaa esimerkiksi suoritukseen valmistautumisessa. Urheilukilpailussa pärjääminen onkin valmistautumisen sekä ominaisuuksien summa, jolloin maaliviivalle tultaessa pienikin etu harjoittelussa voi vaikuttaa radikaalisti lopputulokseen.

 

Myös ravintoaineiden yksilöllinen vaikutus on suuressa roolissa, kun urheilijan ruokavaliota suunnitellaan. Geenitesti saattaa osoittaa, että esimerkiksi tiettyjen vitamiinien imeytymisessä saattaa ilmetä puutteita, jolloin asia voidaan ottaa huomioon esimerkiksi lisäravinteiden käytössä.

 

Katja kertoo, että kun hän jutellut harjoittelusta ja urheilusta yleisesti urheilijakavereidensa kanssa, niin nämä asiat usein opitaan kantapään kautta ja omalle keholle parhaiten sopivat harjoitusmuodot hahmottuvat lopulliseen muotoonsa useiden vuosien kuluessa. Tässä suhteessa geenitestit voivat myös osaltaan nopeuttaa tätä prosessia, auttamalla suunnittelemaan paremmin omaa harjoittelua ilman, että tarvitsee jokaista virhettä käydä moneen kertaan läpi.

 

Geenitesti toimii myös yleisenä oman terveyden sekä liikunnan tietopakettina, tuoden esille asioita joita ei välttämättä muuten tulisi ajatelleeksi. “Jos jotain tukea harjoitteluun on saatavilla, niin onhan se nyt järkevää ottaa huomioon”, Katja toteaa lopuksi.

 

Omalle keholle parhaiten sopivat harjoitusmuodot hahmottuvat lopulliseen muotoonsa useiden vuosien kuluessa
Omalle keholle parhaiten sopivat harjoitusmuodot hahmottuvat lopulliseen muotoonsa useiden vuosien kuluessa

 

Mikä on Evogenom Sport-geenitesti?

 

Evogenom Sport-geenitesti on markkinoiden laajin geenitesti, joka on suunnattu erityisesti urheilijoille ja aktiiviliikkujille. Evogenom Sport-geenitesti sisältää kaikki yleiset geenitestien osa-alueet sekä lisäksi monipuolisen urheilijaprofiilin, jonka yhdistäminen oman harjoittelun tueksi voi tuoda runsaasti merkittävää lisäarvoa suoritusten optimoimiseksi.

Evogenom Sport-geenitestin tekeminen on helppoa, turvallista sekä nopeaa. Sinun tulee vain tilata näytteenottopakkaus verkkokaupastamme, antaa sylkinäyte ohjeiden mukaan ja toimittaa näyte postituskuoressa analysoitavaksi. Saat tilaamasi raportin 4-8 viikon kuluttua näytteesi meille palautumisesta.

 

Vielä kerkeää kesäksi kuntoon, jonka vuoksi tarjoamme Sport geenitestin puoleen hintaan! Huom, alennettua tuotetta myydään rajoitetun ajan, joten ole nopea! Löydät Evogenom Sport-geenitestin verkkokaupastamme