Treenaatko ja syötkö tietämättäsi väärin? Geenitesti kertoo mikä oikeasti sopii sinulle

elokuu 15, 2019 | Evogenom

Treenaatko ja syötkö tietämättäsi väärin? Geenitesti kertoo mikä oikeasti sopii sinulle

Huom! Tämä teksti on julkaistu alunperin Stoori.fi -sivustolla  Autoton Perhe -blogissa, jota ylläpitää Keskisuomalainen. Blogin kirjoittaja Noora Inkeroinen on antanut luvan kyseisen tekstin julkaisuun myös Evogenomin blogissa. 

 

Evogenom on Jyväskyläläinen bioteknologiayritys, joka on tuonut geenitestit tavallisten kuluttajien saataville. Geenitestillä tutkitaan perinnöllisiä ominaisuuksia ja raportit perustuvat suureen määrään valideja tieteellisiä tutkimuksia. Geenitestin saa tilattua netistä kotiin ja se tehdään sylkinäytteestä.

 

Evogenom tarjoaa erilaisia geenitestejä, joista päädyimme miehen kanssa valitsemaan kaikista laajimman SPORT -testin, joka sisältää tietoa juuri sinulle sopivasta ruokavaliosta, liikunnasta ja urheiluun liittyvistä ominaisuuksista, harjoitteluvasteista, palautumisesta sekä monista muista tärkeistä ominaisuuksista kuten terveydestä ja unesta.

Minun olisi perimäni perusteella kannattanut ruveta urheilijaksi
Minun olisi perimäni perusteella kannattanut ruveta urheilijaksi

 

Muista geenitesteistä poiketen SPORT -geenitestin hintaan kuuluu valmennus- ja harjoitteluominaisuuksien lisäksi raakadata. Omasta raakadatasta voi teettää myöhemmin uusia riskikartoituksia ilman uutta DNA näytettä. Terveyteen liittyvissä tilanteissa lääkäri voi raakadatasta tarkistaa, onko sinulla tietty versio jostain tietystä geenistä. Raakadataa voi hyödyntää myöhemminkin, kun tietämys geeneistä ja niiden vaikutuksista lisääntyy kokoajan.

 

Autoton perhe -blogin lukijat saavat SPORT -geenitestin 31.8.2019 asti 190 eurolla (normaalisti 590€) käyttämällä koodia SPORTNOORA. Tilaa testi täältä.

 

Mitä geenitestistä selvisi?

 

Valmennus- ja harjoitteluominaisuuksia

Evogenomin toimitusjohtaja Hannu Tolvasen mukaan olen geeniperimältäni kuin luotu pyöräilemään. Minulla on olympiaurheilijoille tyypillinen RX genotyyppi eli olen kestävä ja pääsen tarvittaessa lujaa. Mieheni oli genotyypiltään RR, jolloin molemmat alleelit ovat räjähtävää voimaa tuottavia ja suorituskyky on tältä osin painottunut nopeusvoimaan. Valmennus- ja harjoitteluominaisuuksia lukiessani alkoi ihan tosissaan harmittamaan, ettei äitini antanut lapsena lupaa vaihtaa balettitunteja juoksuharrastukseen. Olen geeniperimältäni suorastaan luotu urheilemaan. 

 

Geenitesti kertoo, että suoritukseni teho kasvaa voimalajeja treenattaessa huomattavasti keskivertoa nopeammin, perintötekijäni auttavat pärjäämään ääriolosuhteissa kuten maratonia juostessa tai triathlon kilpailussa keskivertoa paremmin, kun taas joku normaaliolosuhteissa hyvin pärjäävä urheilija saattaa ääriolosuhteissa kokea suhteettoman suurta rasitusta ja mm. odottamatonta rabdomyolyysiä. Harjoittelun jälkeinen palautuminen on minulla keskivertoa nopeampaa ja lihakseni vähemmän kipeät kuin muilla.

Geeniperimäni mukaan pyöräily soveltuu minulle lajina erityisen hyvin
Geeniperimäni mukaan pyöräily soveltuu minulle lajina erityisen hyvin

Sen sijaan hapenkäyttötehoni oli keskimääräistä heikompi eikä elimistöni perintötekijöistä johtuen juurikaan hyötyisi edes vähähappisesta harjoittelusta. Kipukynnykseni on myös huomattavasti matalampi kuin normaaliväestöllä. Itse asiassa se on niin matala, että analyysikohtaan ei ilmestynyt edes sitä yhtä palkkia. Olen yrittänyt selittää ihmisille, että hyttysen pisto sattuu aivan tolkuttomasti ja saanut osakseni naurahduksia sekä epäuskoisia päänpudistuksia. Nyt siihen on tieteellinen todiste!

 

Uni ja lepo

Perinnöllinen unentarpeeni oli, kuten kuvittelinkin sen olevan, samanlainen kuin väestöllä keskimäärin noin 7-9 tuntia vuorokaudessa. Itse olen todennut hyväksi noin 8-9 tunnin yöunet (kertokaa tämä myös lapsilleni!). Perimässäni ei ollut mitään unenlaatua huonontavia tekijöitä, jotka lyhentäisivät unisykliäni, tekisivät unestani rauhatonta tai herättelisi minua keskellä yötä. En testin mukaan ole erityisen aamu- tai iltavirkku, mitä olen aiemmin ihmetellyt, kun tuntuu että aamulla sekä illalla väsyttää.

 

Nautintoaineet

Kofeiinin suhteen minulla oli keskiverrot geenit: vaikutusaika, kulutus ja haittavaikutukset (ahdistuksentunne) olivat keskivertotasolla. En tosin ole eläessäni juonut yhtä kahvikuppia enempää kahvia. Sekin tilanteessa, jossa tarjoajana oli vanha, ulkomaalainen nainen, joten en kehdannut kieltäytyä jo kupissa olevasta juomasta. Sen sijaan geenieni puolesta kuulun alkoholia keskivertoa enemmän kuluttavaan väestöryhmään. Juominen saattaa siis geneettisistä syistä tuntua minusta miellyttävämmältä kuin muista ihmisistä. Onneksi geenit eivät kuitenkaan määrää kaikkea ja ihminen voi itse vaikuttaa alkoholin kulutustottumuksiinsa. Tämä on kuitenkin hyvä tiedostaa ja pitää mielessä. Onneksi minulla ei ollut suomalaisesta perimästä löydettyä rs79874540 -geenimuunnosta (ns. rähinägeeni), joka altistaa impulsiiviselle ja aggressiiviselle käytökselle, erityisesti alkoholin vaikutuksen alaisena.

 

Painonhallinta

Geenitesti kertoo, että perimässäni ei ole painonhallinnan kannalta mitään hankaloittavia tekijöitä, toisin kuin miehelläni joka perintötekijöidensä puolesta kuuluu ryhmään, jonka edustajat ovat tyypillisesti hieman keskivertoa kookkaampia. Perinnöllinen alttius painonnousulle on hänellä lievästi kohonnut. Mies joutuu geeniensä vuoksi näkemään hieman enemmän vaivaa ja liikkumaan enemmän, kuin minä.

Geenitesti antaa tarkkaa tietoa sinulle sopivasta ravitsemuksesta
Geenitesti antaa tarkkaa tietoa sinulle sopivasta ravitsemuksesta

Olen aiemmin työskennellyt miesvaltaisella alalla, jossa monet salilla kävijät söivät suuria määriä proteiinipitoista ruokaa. Nyt olen mielenkiinnolla seurannut tuttuja, jotka ovat hurahtaneet ketogeeniseen ruokavalioon. Geenitestin mukaan minä en olisi hyötynyt proteiinipitoisesta ruoasta eikä ketogeeninen ruokavaliokaan sopisi minulle. Mikäli haluaisin pudottaa painoani, tärkeintä omassa ruokavaliossani on geenieni mukaan taata runsas kuitujen saanti sekä hitaiden hiilihydraattien suosiminen. Ennen trendidieetteihin hurahtamista voisi olla hyvä selvittää itselle sopiva ruokavalio painonpudotukseen ja pyrkiä noudattamaan sitä.

 

Ravinto

Makeanhimoni ja napostelutaipumukseni selittyvät perimällä. Alkoholin kohdalla selittelin, ettei ihminen kuitenkaan ole geeniensä orja. Alkoholia ei ole pakko kaataa kurkusta alas, vaikka siihen kuinka olisi taipumusta omassa perimässä ja kaikilla lihamassa kasvaa voimaharjoittelussa, vaikka siihen olisikin saanut heikommat ominaisuudet. Aion kuitenkin jatkossa perustella päivittäisen suklaapatukan tarpeen puhtaasti geeniperimällä.

Tällaiselle geenitestin mukaan makeaan mieltyneelle napostelijalle maistuivat viikonloppuna lasten synttäriherkut
Tällaiselle geenitestin mukaan makeaan mieltyneelle napostelijalle maistuivat viikonloppuna lasten synttäriherkut

Geenitesti selittää myös sen miksi syön isoja annoksia. Perimäni puolesta saan syömisestä keskivertoa vähemmän mielihyvää ja saatan joutua syömään keskivertoväestöä enemmän saman mielihyvämäärän saavuttamiseksi. Tämäkin on hyödyllistä tietoa, minulla ei siis välttämättä olekaan niin iso ja jatkuva nälkä kuin olen luullut. Geenini ohjaavat minua naposteluun ja suurempiin ruoka-annoksiin, vaikka energiansaannin suhteen niille ei olisikaan sillä hetkellä syytä.

 

Vitamiinit, hivenaineet ja mineraalit

Näiden kohdalla omassa geeniperimässäni ei ollut poikkeuksia keskivertoväestöön verrattuna. Ainoastaan perinnöllinen kalsiumtaso on keskivertoa matalammalla.

 

Terveys ja oma keho, allergiat

Terveysosiossa ei tule mitään pelottavia testituloksia. Geenitestiin voi ostaa lisäosia joidenkin sairauksien kuten esimerkiksi diabeteksen, Alzheimerin ja rintasyövän tutkimisen osalta. Terveysosiossa käsitellään sokeriaineenvaihduntaa, verenpainetta ja erilaisten tautien vastustuskykyä sekä allergioita. Mainittakoon, että itselläni paastonajan triglyseriditasot ovat normaalia korkeammalla tasolla, mikä saattaa ylläpitää paaston aikaista toimintakykyä paremmin yllä. Minulla on geeniperimässäni geenimuunnos, joka entisaikaan olisi suojannut kohtalokkailta tartuntataudeilta kuten isorokolta ja nykyään se antaa vastustuskykyä HI-virusta vastaan. Geenitesti ei kuitenkaan suosittele riskikäyttäytymisen lisäämistä tuloksesta huolimatta.

Tieto omasta geeniperimästä voi auttaa arjessa tekemään hyvinvointia ja terveyttä tukevia ratkaisuja
Tieto omasta geeniperimästä voi auttaa arjessa tekemään hyvinvointia ja terveyttä tukevia ratkaisuja

Fun facts

Joku on herkistynyt kukkien tai parsan tuoksulle, toinen hien aistimiselle. Geenini herkistävät minut isobutyyrialdehydin tuoksulle, mikä on tuoksun osana esimerkiksi maltaissa. Tämä saattaa vaikuttaa mieltymykseen erilaisia leipiä tai oluita kohtaan (sopii hyvin yhteen sen alkoholinnauttimisgeenin kanssa, onneksi en kuitenkaan ollut addiktoituva ihminen). Kirkas valo saa minut aivastamaan muita todennäköisemmin, tosin kukaan ei ole vielä selvittänyt tämän ominaisuuden evolutiivista etua. Toivottavasti tulevaisuudessa selviää, että tämä geenimuunnos tekee minusta aivan ylivertaisen jossain asiassa, sillä pitäähän tällaisesta erikoisuudesta päästä jotenkin hyötymään.

 

Persoonallisuus

Geenitesti sen taas todistaa, toimintakykyni on parempi stressaavissa tilanteissa kuin stressittömässä ympäristössä. Olen itsekin huomannut, että tarvitsen pienen paineen saadakseni edes jotain aikaiseksi. Mikäli ympärillä on tasaista ja stressitöntä, minusta tuntuu että kuolen tylsyyteen.

Stressin ja paineenalla toimintakykyni on tavanomaista parempi, mistä on varmasti ollut etua työelämässäni
Stressin ja paineenalla toimintakykyni on tavanomaista parempi, mistä on varmasti ollut etua työelämässäni

Lääkevasteet

Minulle lääkevasteosio ei tarjonnut mitään uutta, sillä genotyyppini oli kaikilta tutkituilta osilta normaali. Sen sijaan miehelleni tuli vahvasti kahdessa kohtaa, että hänen metaboliansa on muuttunut ja hän on sivuvaikutusten riskissä mikäli käyttää tiettyä lääkitystä. Onneksi hänellä ei ole ollut sellaisia vaivoja, joihin kyseistä lääkitystä olisi määrätty, mutta nyt hän tietää tulevaisuudessa keskustella asiasta lääkärin kanssa, mikäli tarvetta ilmenee.

 

Kiinnostavia uutuuksia

 

Evogenomilta on tulossa myöhemmin markkinoille apteekista ostettava Evogenom Pharma, joka sisältää henkilökohtaisen lääkevasteanalyysin. Ihmisellä voi olla esimerkiksi geenityyppi, jolloin statiineista (kolesterolilääke) on riski sairastua reumaan ja joillakin taas yksi geenimuunnos heikentää rintasyöpälääkkeenä käytetyn tamoksifeenin tehoa. Pharma -testissä on lueteltu, mihin aineisiin testin tilanneella henkilöllä on geenissään poikkeama, joka voi aiheuttaa pahojakin sivuvaikutuksia, ja millä kauppanimillä kyseistä lääkettä myydään. Lääkevasteanalyysi on mielenkiintoinen erityisesti lasten osalta, jotka eivät ole aiemmin saaneet elimistöönsä mitään lääkeaineita esim. antibiootteja. Tällaisen geenitestin avulla voitaisiin kenties estää sopimattomasta lääkityksestä aiheutuva sairauksien puhkeaminen.

 

Autoton perhe -blogin lukijat saavat SPORT -geenitestin 31.8.2019 asti 190 eurolla (normaalisti 590€) käyttämällä koodia SPORTNOORA. Tilaa testi täältä. Ota Autoton perhe seurantaan Instagramissa ja Facebookissa niin näet tarinoita, jotka eivät päädy blogiin asti sekä kuulet uusista blogikirjoituksista ensimmäisenä!